Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omväxlande vårväder

Annons

Den 1-2 april rörde sig ett omfattande lågtrycksområde österut över Skandinavien och nederbörd i form av regn och snö förekom på många håll.

Den 2 bildades ett snötäcke på åtta centimeter men lokalt förekom upp emot 15 centimeter snödjup. Den 4-5 rörde sig på nytt ett lågtryck ner över landet och det medförde mycket kraftiga vindbyar på mellan 25-30 sekundmeter.

Strömavbrott och avblåsta takpannor och takplåtar blev förödelsen som de kraftiga vindbyarna ställde till med på många håll i vårt län.

Efter att ovädret passerat åt sydost klarnade det upp och nätterna blev kallare, kallast blev den 8 med minus 8 grader.

Den 10 var det åter dags för så kallat "aprilväder" med både snö och hårda vindar då ett nytt lågtryck passerade Västerbergslagen på en något sydligare bana.

Den 11 och den 12 var det åter snötäckt mark med mest 4 centimeter den 11.

Den 12-13 stabiliserades sig vädret och ett mäktigt högtryck parkerade sig över landet i omkring tio dagar. Lufttrycket var som högst den 17 med 1 036 millibar. Soligt och varmt med flera molnfria dagar förekom från den 16 till och med den 23 och varmast var det den 22 och 23 med 20 grader.

Temperaturen föll i och med att en kallfront passerade den 27 och då skärptes motsättningarna mellan de kalla luftmassorna i norr och varm och fuktig luft i söder.

Samtidigt närmade sig ett lågtryck från väster och regnet som föll den 27 övergick snart i snöblask. Under perioden fram till den 30 föll cirka 20 millimeter nederbörd och totalt under april kom det 38 millimeter vilket är 6 millimeter mera än normalt.

De stora regnmängderna dämpade brandfaran i skog och mark och sista aprilbrasorna kunde lugnt tändas till mångas glädje. Lufttrycket var som lägst 994 millibar den 27 i samband med lågtryckspassagen.

Inledning av maj bjöd på både snö och kyla. Natten till den tredje förekom nattfrost efter en klar natt. Ett snöfallsområde passerade den tredje vilket medförde kraftig nederbörd som resulterade i ett snötäcke på 8 centimeter den fjärde, lokalt föll betydligt mer snö på sina håll.

Månadens största dygnsnederbörd blev 16,6 millimeter i smält form den fjärde. Det ostadiga och för årstiden kyliga vädret fortsatte till och med den femte.

Då avtog och ersattes de nordliga vindarna av sydliga vindar när en varmfront närmade sig. Under perioden sjätte till och med den tionde steg temperaturen över det normala för årstiden.

Dygnsmedeltemperaturen översteg plus 10 grader den 18 därmed anlände den så kallade meteorologiska sommaren till Västerbergslagen.

Den verkliga sommarfågeln tornseglare (tornsvala) sågs också denna dag. Kring den 21 blev vädret åter ostadigt med på sina håll åskskurar som följd.

Åska uppträdde också bland annat den15 och 16 då ett omfattande lågtrycksområde styrde väderläget.

Den ostadiga perioden höll i sig till den 27, då det blev något varmare. Den varmaste dagen blev den 29 med 20,5 grader. Totalt under månaden föll över 75 millimeter, normalt är 42.

För april och maj föll det totalt 112 millimeter vilket är ett överskott på cirka 35 millimeter.

Urban, Vilhelmina och Blenda, (sommaren till ända) skall sommaren leda (Södermanland) det vill säga som vädret var dessa tre dagar skulle sommaren bli. Den 25 (Urban) var det mulet och tidvis regn, den 26 och 27 blev det varmare och bättre väder. Det ska läsas som om sommaren under juni inte blir alltför varm, men att juli och augusti troligen blir varmare än normalt. (Ur Bondepraktika)

Den 2 april sågs den första Rödhaken. Den 14 sågs de första Sädesärlorna i "Västerbergslagen". Den 20 sågs Storlommar anlända till våra sjöar.

Den 10 maj inträffade lövsprickning på bland annat Hägg samt blomning inträffade för Kabbeleka och Gullviva.

Den 14 blommade Hägg. Den 17 blommade Blåbärsris och Vinbärsbuskar. Den 31 blommade Syren på en del håll.

P-E WESTBLOM

Mer läsning

Annons