Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvärldsbevakning och bench-marking

Annons

Vi lever i en demokrati - får vi reda på av och till. Och väl är väl det, jag menar med demokratin. Öppenhet, talas det om och offentligahandlingar. Inget ska vara undanhållet, varje medborgare ska ha möjlighet att kontrollera.

Jodå, hejsan, hoppsan.

Den somdå och då gått in i diariet någonstans för att leta efter nyhetervet att det är ett tungt jobb, som inte alltid utförs med hundra procents täckning. Man faller och vill läsa mera om ärenden, som kanske har en lockande beskrivning eller rubrik. Det finns (eller i varje fall fanns) rubriksättare som inte tummade på sanningen, men som satte enfaldiga rubriker så att ingen lockades att läsa.Ett ärende att komma i håg bland många: en klagans röst frånmed bockar i kanten för sjukvården fick den enkla beteckningen "Brev från Borlänge".Ingen tittade vidare och detsamma hade gällt mej, om inte en viskandes röst talat om att i det här brevet fanns krut.

Vi hade i denna tidning för ett par veckorsedan en insändare, som klagade över dessa evinnerliga rekommendationer att gå in på hemsidanför att läsa mera.

Det är som att ge en blind en bok att läsa för att få nödvändig kunskap.

"Tänk på oss utan dator och ge oss en brevadress också. Skriva brev kan vi".

De här tankarna flög förbi, när jag läste en bombasitisk lunta landstingspapper.

Nu ska jag be att få bjuda på litet offentlig handling som ändå inte kan förstås.

Det har på riksnivå gjorts en utredning om vad som kallas Innovativa processer. Fem förslag finns: det ska inrättas medborgarvärdesprogram, det ska etablerasen erfarenhetsbank, man ska inrätta nya kompetenscentra i regionerna och det ska skapas den tredje meritportföljen

Så kommer vi till det femte förslaget som är inriktat mot att skapa nya resurser, som till en del kan användas för att utveckla och finanisera kommunala och landstingskommunala välfärdstjänster.

Ack så märkligt det låter Och märkvärdigt Och till synes oförståeligt. Medborgarvärdesprogram ligger väl bra i munnen liksom erfarenhetsbank. Fast noghar det väl sedan stenåldern funnits erfarenshetsbanker på skilda plan.

Och detta att skapa nya resurser som ska finansiera somligt - det luktar nästan som om man skulle skapa ett eget sedeltryckeri.

Landstingsstyrelsen har tyckt till om utredningen. Den skrivningen går lättare att läsa, det finns inte så många svåra ord. Fast man förstår ändå inte.

Vad menas förresten med detta ?

Landstinget invänder mot påståendet att landstingen i hög grad har eftersatt omvärldsbevakning och bench-marking. Omvärldsbevakning undrar man förstås över. Handlar det om att Gagnsbor inte vet vad de har för sig i Nås eller att dalfolket inte har reda på var kungens slott ligger.

Och så ordet bench-marking. Givetvis är det ett begrepp för interna kluriga figurer.

Jodå. Ordet finns beskrivet i en amerikansk uppslagsbok och där talas bland annat om topografiska mätningar. Begreppet kan också ha med tidvattensobservationer att göra. Nationalencyklopedin har en skild förklaring: Måttstock eller norm. Prov som genomförs för att utvärdera exempelvis ett datorprograms prestanda.

Så nu vet vi det också. Tror vi.

NORSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons