Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvänd skatteträta

Annons

Som det ser ut nu, kommer landstinget att få 48 miljoner kronor över i år. Det är 90 miljoner kronor sämre än vad budgeten anger. Men s- och v-politikerna i majoriteten är ändå ganska nöjda.

- Vi har klarat av att vända ett ständigt underskott till ett visserligen litet, men ändå ett överskott. Vi har också fått kontroll på kostnaderna. Detta är en relativt stark budget, sade landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson (s) på gårdagens sammanträde i landstingsfullmäktige.

Sören Bertilsson (s) påpekade att Dalarna är ett av få landsting som är skuldfria.

En förklaring till minuset på 90 miljoner kronor jämfört med budgeten är att landstinget fått in mindre i skatt och statsbidrag än man räknat med. En annan orsak är att närsjukvården kostat mer än det var tänkt.

De borgerliga har en annan syn på hur det står till med ekonomin.

Lars, Wennås (fp) tyckte att 90 miljoner sämre än budget var "alarmerande siffor" och trodde att minuset, som tidigare år, kommer att vara ännu större i höst.

- Som vanligt är det hälso- och sjukvården som går med stora underskott. Hur tänker ni göra för att klara budgeten? frågade Wennås med adress till v och s.

Kristdemokraterna menade att majoriteten inte tar varningarna om hur hälso- och sjukvården i framtiden kommer att kräva ännu mer resurser på allvar:

- En färsk rapport visar att det snarare kommer att krävas en skattehöjning på fem kronor för att klara vården! framhöll kd.

De borgerliga har, som tidningen tidigare berättat, enats om att inte föreslå någon sänkning av landstingskatten. Enligt fp, m, c och kd måste man i stället under ett antal år sanera ekonomin.

Från borgerligt håll kom i stället förslag om en höjning av patientavgifterna, som skulle ge 25 miljoner kronor, och en minskning av bidragsgivningen med två miljoner kronor.

Det landstingsfullmäktige gjorde i går var bland annat att gå igenom vårprognosen för ekonomin och lägga fast förutsättningarna för kommande budgetarbete.

Politikerna fattade dessutom några nya beslut som ska hjälpa till att klara sparkravet på 75 miljoner på tre år. Bland annat att:

3 Länssjukvården ska spara 20 miljoner kronor 2006, och ytterligare 20 miljoner kronor 2007.

3 Spara fem miljoner kronor på läkemedel nästa år och ytterligare fem miljoner kronor 2007.

3 Närsjukvården får tio miljoner extra nästa år och sju miljoner 2007 för klara sitt nya uppdrag när sjukhusplatser försvinner.

3 Stängningen av nattakuten och dagkirurgen Ludvika ska utredas ytterligare.

Här kom en del invändningar från de borgerliga. Moderaterna vill inte spara mer på sjukvården innan landstinget dragit ner på bidragen till andra typer av verksamhet. Från borgerligt håll vill man också ge ytterligare tio miljoner till närsjukvården.

C och m vill dessutom har kvar både nattakut och dagkirurgi i Ludvika.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons