Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalet skapar irritation

Annons

- Den begränsade post- och ombudsröstningen gör att jag inte har någon som helst möjlighet att delta i omvalet, säger Roine Nilsson till tidningen.

Vid omröstningen kan poströstning endast ske i Orsa, Mora, Rättvik, Falun och Borlänge. Samt i universitetsstäderna Uppsala, Stockholm, Göteborg och Linköping. Dessutom är poströstningsperioden enligt vallagen förkortad vid ett omval och börjar först den 6 mars.

- Själv åker jag utomlands redan den tredje mars och blir borta i två veckor. Det betyder att jag inte kan nyttja möjligheten att poströsta, säger Roine Nilsson.

Även vid omvalet finns möjligheten att rösta genom ombud, enligt länsstyrelsens valmyndighet.

I reglerna för ombudsröstning sägs det att den möjligheten bland annat finns för en person som är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt.

- Däremot kan inte en välartad ungdom som studerar i till exempel Umeå eller Härnösand rösta genom ombud, inte utan att bluffa och uppge sig vara sjuk, säger Gunnar Benjaminsson, far till två studeranden.

Att både han och Roine är uppretade är förståeligt. Vid höstens val hängde det på en enda röst om det skulle bli omfördelning av mandaten i kommunfullmäktige. Varför fem förkomna poströster orsakade att det blev omval.

Så varje röst är verkligen viktig. Ändå försvårar Valmyndigheten för hundratals röstberättigade.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons