Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd lag kan stoppas i riksdagen

Annons

Försvarsminister Mikael Odenberg ska på torsdag vara klar med lagen om signalspaning mot dator- och teletrafik i kabel.

Riksdagen kan dock stoppa det omstridda förslaget i ett år.

Försvarsministern hoppas att lagen ska kunna träda i kraft den 1 juli i år. Den ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att spana på all teletrafik till och från landet i kabel.

Enligt regeringsformen kan dock en minoritet på 60 riksdagsledamöter tvinga fram en bordläggning i tolv månader, eftersom det rör sig om ett förslag som begränsar personers fri- och rättigheter.

Vänsterpartiet och miljöpartiet har redan bestämt sig för att försöka lägga förslaget på is. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson har dessutom begärt en debatt i samband med att lagen lämnas över till riksdagen. De två partierna behöver dock stöd från ytterligare ledamöter för att stoppa förslaget i ett år.

För att slippa försening har Odenberg (m) uppgett att han skulle samråda med socialdemokraterna om förslaget. S har dock inte i förväg velat ta ställning till lagförslaget. Det är enligt försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing (s) en "öppen" fråga om partiet ska ställa sig bakom en bordläggning.

I grunden anser socialdemokraterna att FRA behöver kunna signalspana inte bara mot radiotrafik i etern, utan också mot data- och teletrafik i kabel. Men det måste, enligt Messing, vägas mot skyddet för den personliga integriteten.

Bodström pekar också på en mindre uppmärksammad del i förslaget, som han tycker borde debatteras mer. Militären ges möjligheter att bedriva underrättelseverksamhet i Sverige, vilken kan krocka med polisens arbete.

Regeringspartierna har in i det sista inför torsdagens regeringsbeslut förhandlat om ändringar som ska stärka den personliga integriteten i lagen.

De som vill försena den kommer få stöd av integritetsskyddskommitténs delbetänkande om några veckor. Den har gått i genom senaste årens lagar och anser att för lite analys gjorts av hur den personliga integriteten drabbas.

Flera borgerliga ledamöter i kommittén är kritiska till att regeringen inte avvaktat betänkandet innan lagförslaget läggs.

Hennes partikamrat, förre riksdagsledamoten Agne Hansson tycker integritetsfrågor inte står särskilt högt i kurs i dag.

TT

Mer läsning

Annons