Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd arabpolitiker hoppar av

Annons

Azmi Bishara, arabisk politiker med plats i det israeliska parlamentet, lämnar sin plats i knesset.

Han meddelade sitt beslut på Israels ambassad i Egypten på söndagen och tillade att han tänker stanna i exil en tid på grund av vad han kallar ett rasistiskt klimat i Israel.

50-årige Bishara från Nasaret är den mest kände politikern bland de palestinier som har israeliskt medborgarskap. Han är doktor i filosofi med examen från Östtyskland.

Han är föremål för en polisutredning, men vad brottsmisstanken gäller får inte offentliggöras; beslutet har fattats av domstol. Det enda som har meddelats är att det som utreds är internationella brott. Bland de teorier som luftats i massmedier finns det faktum att Bishara rest till Syrien, vilket är förbjudet för israeliska medborgare _ Israel och Syrien är fortfarande formellt i krig.

Bishara har suttit i knesset sedan 1996, först invald för ett vänsterparti, därefter för Balad, ett parti med nationalistiskt program. Han är en av 13 invalda araber.

2001 upphävdes den åtalsfrihet han åtnjutit i egenskap av parlamentariker, detta för att man skulle kunna genomföra en brottsutredning om resor han arrangerat till Syrien. Han hotades också av åtal för antiisraeliska uttalanden _ uttalanden som i sin tur fick en israelisk högerpolitiker att säga att Bishara borde ställas inför en exekutionspatrull. Högsta domstolen lade ned alla brottsanklagelser mot Bishara 2006.

Den här gången säger Bishara att han väljer exilen därför att rättskarusellen runt honom annars skulle leda till att han inte skulle kunna resa utomlands på flera år.

TT

Mer läsning

Annons