Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omställningsarbetet får underkänt

Annons

Efter nedskärningarna i försvaret under slutet av 1990-talet, då regementet i Falun liksom i åtta andra kommuner lades ner, lovade regeringen ett särskilt omställningsarbete för att skapa nya jobb. Kiruna, Boden, Sollefteå, Härnösand, Falun, Karlskoga, Karlsborg, Gotland och Hässleholm omfattades av det nya omställningsarbetet. I en rapport har Statskontoret nu utvärderat processen, och betyget är underkänt. "Pröva inte den metoden igen", heter det i rapporten.

Hanna André är utredare på Statskontoret i Stockholm och är en av de som utvärderat hur bland annat Falun klarat sig efter nerläggningen. Hon drar både negativa och positiva slutsatser av utvecklingen.

- Löftena var nog lite för stora i början, förklarar hon.

- Jobben som utlovades har inte kunnat förverkligats. Och det är anmärkningsvärt vilka exakta siffror som då kunde utlovas - 1 280 statliga jobb och 1 000 privata.

- Men även om allt inte fung-erat fullt ut i praktiken så har mycket också varit bra, fortsätter hon.

- Alla kommuner är glada för att ha varit med i arbetet och det har generellt funnits en positiv grundinställning. Att samla näringsliv och förvaltningar för en bättre näringslivsutveckling har bildat nya arenor och mötesplatser. Och detta upplever jag extra starkt i Falun.

Näringslivskontoret i Falun har ökat från tre anställda till 22. Falu kommun har gjort en kraftsamling, menar André.

- Jag tror omställningsarbetet har startat processer i Falun som på sikt kan ge något - det har verkligen tagit fart.

- Men jag tror metoden skulle ha fungerat bättre om man inte i början lovat ut alla nya jobb samtidigt som omställningen start-ade, tillägger hon.

- Löftena har snarare hämmat kommunerna, och bidragit till ett passivt väntande - ett väntande på jobben som aldrig kom.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons