Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgstaxan sämre än önskat

Annons

Socialnämndens beslut om hur den nya äldreomsorgstaxan ska vara godtogs inte av kommunstyrelsen. Den ålade i stället ekonomikontoret att se vilka besparingsmöjligheter som kunde göras.

Och ekonomikontoret har hittat sådana och lagt ett förslag. Det mesta talar för att det är det förslaget och inte socialnämndens som kommer att gå igenom i kommunfullmäktige 13 juni.

Till att börja med blir inte förbehållsbeloppet, det vill säga den del pensionärerna garanteras ha kvar för personliga behov, så stort som socialnämnden ville.

Enligt socialnämnden skulle beloppet för ensamstående skulle vara 4 105 kronor i månaden och för gifta och sammanboende 3 474 kronor per person.

Ekonomikontoret vill sänka beloppen till 4 087 respektive 3 424 kronor i månaden.

Måltidskostnaderna ville socialnämnden ha jämkade så att de inte inkräktade på förbehållsbeloppet.

Ekonomikontoret vill inte ha någon jämkning. Att ta bort den sparar 2,4 miljoner kronor till kommunen.

Men det innebär samtidigt att omkring 100 pensionärer får så lite kvar i plånboken att de har rätt att få socialbidrag om de ansöker om det.

Socialnämnden vill ha kvar sju omsorgsnivåer så att bara de som har 120 timmars omvårdnad per månad eller mer betalar den högsta omsorgsavgiften.

Ekonomikontoret vill på sikt ta bort en nivå vilket innebär att högsta omvårdnadsavgiften infaller när omsorgen är 80 timmar eller mer per månad. Kontoret vill också pressa samman tidsintervallerna på omvårdnaden för tre av nivåerna som idag omfattar mellan tio och 79 timmar. Detta för att högsta nivån ska nås snabbare.

Något detaljerat förslag på hur många nivåer det blir och vad var och en bör kosta finns ännu inte framtaget.

Men det finns ändå många förbättringar i äldreomsorgstaxan kvar, påpekar Per Petterson på socialförvaltningen.

Det är bland annat att den högsta avgiften sänks med 500 kronor. Höjningen av förbehållsbeloppet höjs med mellan 140 och 200 kronor i månaden. En extra höjning av förbehållsbeloppet kan det också bli om någon har extrakostnader som är stadigvarande.

Den tidigare schablonavkastningen på fem eller 15 procent på kapital och förmögenhet vid inkomstberäkning tas bort. Det är den faktiska avkastningen som ska gälla som inkomst.

Alla som inte är nöjda med ett beslut om avgift får nu också rätt att överklaga det.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons