Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgsanställda prövar årsarbetstid

Annons

På onsdagen beslutade socialnämnden att 200 anställda inom omsorgen ska få pröva årsarbetstid.

Tanken är att de anställda har årets arbetstimmar i en pott. Sedan kan de välja att jobba mer intensivt under vissa perioder, inom ramen för vad arbetstidslagen och avtalen säger.

De får vara med och bestämma över ett flexiblare schema, men måste också vara beredda att rycka in på andra ställen när det uppstår vakanser.

- Jag tror helt klart på det här. Det bästa är att alla som vill får heltider. Flexibiliteten är bra. Man kan göra upp sinsemellan om det passar bäst att jobba dagar eller kvällar, säger Ulrika Belin som är ordförande i Kommunal.

Den genomsnittliga tjänstgöringsgraden inom omsorgen är 82 procent och många vill jobba mer.

Facket har skrivit på avtalet om försöksperioden som drar i gång i januari och pågår ett år framåt. Det börjar alltså i liten skala med 200 anställda. De arbetsplatser som till en början kommer att ingå i försöket är:

3 Smedjan och Herrhagsgårdens särskilda boende

3 Poolen inom LSS - de personliga assistenterna.

3 Korttidsboendet inom LSS (lagen om särskilt stöd)

3 Hemtjänsten i Norslund

Fungerar försöket kan det spridas till fler arbetsplatser. Målet är att alla enheter inom omsorgen ska vara med, då berörs 1 700 anställda.

Det är arbetsledaren som bestämmer en minsta och högsta bemanning på arbetsplatsen. Sedan kommer medarbetarna överens om den mängd timmar de ska jobba för att kraven på kvantitet och kvalitet uppfylls.

- Vi kommer att få rätt bemanning på rätt tid. Det blir ett stort ansvar för medarbetarna, men vi tror att ökad delaktighet ger lägre sjukfrånvaro. Vi kommer också att slippa ta in timvikarier och det är bra för omsorgstagarna, säger Carl Sjölin, personalansvarig på socialförvaltningen.

Han räknar med ett ekonomiskt nollresultat: Ökad tjänstgöringsgrad balanseras av mindre övertid och färre vikarier.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons