Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen går mot fem miljoner minus

Annons

Att flytta hemtjänstgruppen på tio personer, till centrala Hedemora ska förhoppningsvis spara pengar år vård- och omsorgsförvaltningen.

- Behoven och insatserna ser olika ut från dag till dag. Med större hemtjänstgrupper kan vi klara mer med befintlig personal och behöver inte ta in vikarier, säger Jonas Carlgren.

MBL-förhandlingarna är klara och den 21 juni ska beslutet om sammanslagning tas i kommunfullmäktige.

De anställda inom hemtjänsten i Vikmanshyttan, har dock inte varit positiva till den planerade flytten till Hedemora.

- Hemtjänsten ändras hela tiden och vi kommer förstås att göra en uppföljning för att se effekten av beslutet, säger förvaltningschefen Erica Barreby.

Ingen av dem som har rätt till hemtjänst, kommer att få minskade insatser. Nästan allt är styrt av sociallagstiftningen och LSS, lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade.

- Vi märker av neddragningen på vårdplatser inom sjukvården. De som behöver hjälp blir fler, men vi får inte mer resurser för det, säger Jonas Carlgren.

Omorganisationen med färre enhetschefer, tros också kunna spara pengar åt förvaltningarna. Den första oktober beräknas den nya organisationen vara färdig.

Kommunen ska även få fler platser för vård av missbrukare och personer med psykiska problem.

- Det är dyrare att köpa platser på behandlingshem i andra kommuner. Vi måste hitta långsiktiga åtgärder för att få bukt med underskottet, säger Jonas Carlgren.

Socialförvaltningen har för närvarande två problemområden, försörjningsstöd och socialbidrag.

- Vi har inget underskott i dag, men kostnaderna väntas öka med en miljon kronor, säger Jonas Carlgren.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons