Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorg - det gör personalenfriskare

Annons

På Falun Research centre jobbar 86 personer med att forska om papper och kartong. Personalen här är bland den friskaste i länet.

- Vår sjukfrånvaro är löjligt låg. Men helst pratar vi inte om sjukfrånvaro utan om frisknärvaro, säger Ulrika Mac Gregor, informationschef.

Frisknärvaron är 97,1 procent. Alltså personalen är borta på grund av sjukdom 2,9 procent av arbetstiden.

Sedan två år tillbaka är företaget diplomerat för sitt hälsoarbete. Bland finns stavar att hämta i receptionen, man kan låna cykel och hjälm, det anordnas promenader, skattjakter och andra evenemang. Frukt, te och kaffe bjuder företaget på.

- Vi hade en stegräknartävling, då pratade personalen inte om annat än hur mycket de hade promenerat, säger säger Elin Apel, personaladministratör.

Och satsningen ger resultat. Trots stora förändringar i organisationen visar undersökningar att personalen är mindre stressad nu än tidigare.

- Det lönar sig faktiskt att ha friska medarbetare. Vi har ett systematiskt jobb för att jobba med hälsan och vi har ledningen med oss på det här, säger Elin Apel.

- Det märks skillnad på personalen. Folk har slutat snusa och röka och gått ner i vikt, säger Ulrika Mac Gregor.

Varför satsar inte fler företag på hälsa?

- Jag tror de är rädda för att det är svårare och mer kostsamt än det är. Det handlar inte om några stora pengar och det är bara roligt, säger Ulrika Mac Gregor.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons