Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskuren egyptisk flicka dog

Annons

En 13-årig egyptisk flicka har dött under en olaglig könsstympning, skrev den egyptiska dagstidningen al-Masri al-Yaum på lördagen.

Karima Rahim al-Masud avled i byn al-Gharbiyya i Nildeltat till följd av problem med nedsövningen. Omständigheterna kring dödsfallet uppdagades då hennes pappa ville ha ett intyg om hennes död av en annan läkare.

Den klinik där operationen ägde rum har stängts och läkaren tagits i förhör enligt tidningen.

Kvinnlig könsstympning eller omskärelse har rötter i faraonisk tid i Egypten. Den är vanlig i ett område från Senegal i Västafrika till Somalia i öster och från Egypten i norr till Tanzania i söder.

Omskärelse utförs på både muslimska och kristna kvinnor i Egypten. Hur vanligt ingreppet är i dag är oklart. Ingreppet förbjöds 1997, men läkare tilläts genomföra ingreppet "i exceptionella fall".

I juni utfärdade hälsominister Hatim al-Gabali ett dekret där alla läkare och sjukvårdare förbjöds att utföra omskärelse. Den omedelbara orsaken var att en tolvåring avlidit under ett sådant ingrepp.

Landets högsta religiösa ledare uttalar sig med jämna mellanrum emot sedvänjan, som många egyptier tror är kopplad till både islam och kristendom.

TT

Mer läsning

Annons