Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskärelse ska bromsa hiv-spridning

Annons

Manlig omskärelse är så effektiv mot spridning av hiv-virus att metoden bör vara obligatorisk i hårt drabbade länders arsenal mot aidsepidemin.

Det sade på onsdagen Världshälsoorganisationen WHO och UN|Aids.

FN-organens gemensamma expertpanel i frågan slår fast att de vetenskapliga beläggen för att omskärelse minskar risken för hiv-smitta är så överväldigande att världens länder bör agera därefter. Studier från både Kenya, Uganda och Sydafrika visar att omskurna män löper ungefär 60 procent lägre risk att smittas av hiv vid heterosexuella samlag än män med förhuden kvar.

I dag är afrikanska länder söder om Sahara hårdast drabbade av aids. Här finns en tiondel av världens befolkning men hela två tredjedelar av alla hiv-smittade.

En ny och nedslående studie från Zimbabwe visar att dagens recept mot smittspridning (utdelning av kondomer, utbildning samt bekämpning av andra sexuellt överförbara sjukdomar) inte verkar ha någon mätbar positiv effekt, åtminstone inte under de tre år som studien pågick.

Hoppet är att satsningar på frivillig omskärelse kan bromsa aidstågets framfart, men WHO och UN|Aids varnar för en övertro på metoden. Den ska ses som ett komplement till andra åtgärder.

TT

Mer läsning

Annons