Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskakande våldsdåd

Annons

Vi som jobbar med tidningar, radio och tv funderar alltid i slutet av maj vilka nyheter som ska dominera nyhetsbilden under sommar- och semesterperioden.

Vi inser att vi i och för sig har en rad intressanta och till och med spektakulära evenemang som det alltid går att "göra" nyheter av.

Men tidningen, radion och tv ser hellre att nyhetssidorna kan fyllas med "riktiga" nyheter.

Sommarens fruktansvärda våldsdåd i Dalarna har fyllt den senare kvoten över bristningsgränsen. Lägg sedan till rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalterna och den påföljande dramatiska jakten på rymmarna, så har också avdelningen spektakulära nyheter fått sitt. Med rymningarna följde ju också en ansvarsdebatt som vi ännu inte sett slutet på.

Ska justitieminister Tomas Bodström tvingas avgå? Ska Sverige satsa på rymningssäkrare fängelser? Ska landets fängelser utrusta sin personal med skjutvapen? Kan kontrollen av fängelseanställdas lämplighet för jobbet blir bättre?

Ja, frågorna haglar i debattprogram i radio- och tv. De ställs också på tidningarnas debatt- och insändarsidor.

Men var pågår någon ansvarsdebatt efter morden på Mattias Ström i Falun och Ulf Grape i Hedemora?

Värjer vi oss medvetet för att ta i tu med en frågeställning som vi upplever kommer oss för nära, där vi möjligen tror oss ha ett svar? Och ett eget ansvar?

Någon dag efter mordet i Falun fick jag ett brev från Gun Nordin, ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle. Förbundet har säte i Stockholm, men Gun Nordin är sommarboende i Gagnef och därför följt våldsdåden i länet på nära håll.

Gun skriver: "Jag är mycket upprörd över det som skett. Jag skulle önska att tidningen nämner i sina artiklar att de allra flesta mord och dråp begås av narkotikapåverkade missbrukare, varav en del också har en grav psykisk problematik.Jag tycker det är lite konstigt att media sällan nämner vilka droger som förövarna missbrukar. Anna Lind-mordet är ett exempel.

Rohypnol används vanligen före ett brott - alla känslor stängs av. Jag önskar att JO vill granskar förövarens bakrund lite närmre. Socialtjänsten har förmodligen känt till fallet länge. Mannen verkar ha erhållit de billigaste vårdformerna i stället för en adekvat missbrukarvård (som är mycket dyrare för kommunen, men billigast för samhället i förlängningen) Mannen ifråga har ju missbrukat sedan tonåren. Varför omhändertogs han inte i tid?

Denna fråga kan man i dag ställa till berörda myndigheter som har haft det yttersta ansvaret för en missbrukare. Statistiskt sett så har "Falumannen" haft föräldrar som kämpat för vård till sin son.

Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN) kan vittna om tusentals föräldrar som aldrig får hjälp åt sina barn.

Jag är tacksam om Ni också vill belysa regeringens ovilja att ta itu med narkotikabrottsligheten i vårt land. Justitieminsitern tycker att poliresurserna räcker etcetera.

Svenska folket måste få insyn i problematiken och kunskap om att de faktisk kan agera. Vi har den politik vi förtjänar så länger vi förhåller oss passiva."

Se Gun Nordins brev som ett inlägg i tidningens fortsatta debatt om hur du och jag kan agera för att förebygga missbruk i en tid när den svenska debatten sätter fokus på "problemet" hur Systembolaget ska klara konkurrensen från sprit- och öl-import.

Tidningens debatt- och insändarsidor står till läsarnas förfogande!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons