Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Omöjligt företag" blev möjligt i Mockfjärd

Annons

Ett 70-tal arbetslösa ställde upp utan ersättning. Boro lånade ut fabriken och Televerket satte upp en gratis telefonlinje för att hjälpa byggarna att få ihop pengar och material.

Allt gick kanske inte som på räls, men företag, privatpersoner och organisationer ställde upp med material, pengar och assistans och bygget kunde så småningom genomföras.

I juni 1994, efter drygt två års arbete, invigdes Estlands modernaste barnhem i Viljandi.

Barnhemmet sköts enligt en av eldsjälarna bakom bygget, Bengt Sundin, föredömligt.

Tillsammans med Stig Lindh besökte han senast för ett år sedan barnhemmet. De hade packat en Vw-buss full med leksaker som Jaak Kerstell fått från Barnens Hus i Borlänge och med porslin från Mockfjärdsskolan. De möttes av glada barn och glad personal.

- Hemmet är överraskande fint skött. Trots att 25-30 barn vistas där syntes inga spår av slitage vare sig på dörrar eller väggar. Allt maskinellt fungerade dessutom, berättar Bengt Sundin, som även noterade att estländarna är noggranna och att de till punkt och pricka följer "order":

När barnhemmet, som i dag drivs av Viljandi kommun, "levererades" ingick en vedpanna. Personalen fick veta att veden skulle vara av en viss längd.

- De stod och mätte varje vedträ, så att det exakt skulle hålla den längd som vi uppgett, berättar han.

Barnhemmets standard är fortfarande unik i Estland. Enligt Bengt Sundin har andra barnhem rustats upp, men inget av dem kommer upp i "Mockfjärdshemmets" klass.

Även andra håller kontakt med barnhemmet. ABF Borlänge-Nedansiljan hjälper handikappföreningar i Estland att komma igång. Som tack har barnen i Viljandihemmet sänt teckningar.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons