Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omkörda av vintern

Annons

- Vi behöver åtminstone fem plusgrader under sex dagar för att kunna belägga vägen mellan Ristaberget och Mockfjärd, berättar Ola Johansson, platschef för riksvägsbygget.

Enligt planerna ska riksvägsombyggnaden slutföras under den här månaden.

- Vi arbetar intensivt med att bygga en ny vägkropp av bergkross och grus, berättar Ola Johansson.

Problemet är att den nya väglinjen mellan Ristaberget och Preem i Mockfjärd i stort är identiskt med den gamla och att det inte varit möjligt att dirigera om trafiken.

- Det är trångt och bökigt, både för trafikanterna och för oss, konstaterar platschefen. Framkomligheten har varit begränsad i och med att vägbyggarna tvingats bygga enkla och smala förbifarter.

Under de senaste veckorna har vägbyggarna dessutom blivit "omkörda" av vintern.

- Fryser det till ytterligare och kommer snö kan det bli besvärligt att asfaltera den återstående vägsträckan, säger Vägverkets projektledare Kjell Söderlund.

Det krävs nämligen minst fem plusgrader för att det ska gå att belägga vägen med asfalt i två lager. Och asfalteringen beräknas ta sex dagar.

- Vi ska lägga totalt tre asfaltslager, men det tredje avvaktar vi med till våren. Helt klar blir inte vägen förrän i juni. Men vi vill göra så mycket som möjligt före vintern. Vår förhoppning är att vi redan under nästa vecka ska kunna inleda beläggningsarbetet, berättar Ola Johansson och tillägger att den obelagda vägsträckan är totalt 2,5 kilometer lång.

Så snart "vintervägen" är klar kommer vägbyggarna att slutföra arbetena med räcken, kantstenar och belysning. Dessa beräknas vara klara några veckor in i november - om vintern slår till bromsen.

- Nu kan vi bara hoppas att prognoserna om annalkande mildväder stämmer, säger Ola Johansson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons