Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omhändertagna kor slaktade eller sålda

Annons

Genom polisens försorg har nu de 45 tvångsomhändertagna kreaturen från en gård i Mora sålts eller slaktats.

Totalt var det omkring 70 kor som omhändertogs i april i fjol.

Efter diverse tvister lyckades djurägarna få tillbaka 25 av korna i mitten av december.

Sedan djurägarna hos regeringen nekats inhibition på verkställandet av länsrättens beslut att övriga 45 kor skulle avyttras eller slaktas har denna åtgärd nu vidtagits. Den sista leveransen från den gård i Furudal, där djuren visats sedan de omhändertogs, skedde i måndags då tre ungdjur hämtades.

Djurägarna i Mora har skrivit till Regeringsrätten med krav att återfå samtliga 70 djur.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Mora har också vänt sig till Regeringsrätten och protesterat över utslaget i kammarrätten som innebar att djurägarna fick tillbaka 25 av kreaturen.

Nämndens uppfattning är att samtliga djur vid tidpunkten före omhändertagandet levt under lika dåliga förhållanden.

Dock har de starkare djuren i flocken tagit för sig av det foder som fanns och har därför till synes varit i ett bättre skick.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden är dessutom kritisk mot kammarrättens uppfattning att förbättringar som djurägarna i Mora vidtagit vid gården efter omhändertagandet ska bedömas som förmildrande i sammanhanget.

Polisen har nu en nota på minst 800 000 kronor som ska regleras. Det är kostnaderna för förvaring och foder till de omhändertagna korna, plus transporter med mera.

Från den nota korna kostat ska dras de intäkter slakt- och livdjur inbringat och miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Mora, Jojje Lintrup, anser att det är djurägarna i Mora som ska stå för mellanskillnaden.

Skulle djurägarna beviljas prövningstillstånd i Regeringsrätten och att rätten sedan anser att ärendet handlagts på ett felaktigt sätt, med påföljd att djurägarna skulle ha rätt att återfå samtliga djur, kan ett sådant beslut inte verkställas av naturliga skäl.

- Med den utvecklingen blir det väl en skadeståndsprocess, säger Tony Åkerlund, kommissarie vid rättsenheten i Falun.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons