Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omhändertagna kor - dyrt för polisen

Annons

70 kreatur förvaras genom polisens försorg på en gård i Furudal. Kreaturen tvångsomhändertogs i april i en by i Mora på grund av vanvård. Kammarrätten ska avgöra om tillslaget var befogat.

Polisen får betala för förvaringen av de 70 djuren och notan är nu uppe i 600 000 kronor.

För en dryg månad sedan bestämdes att djuren skulle slaktas, enär det inte fanns någon avsättning för livdjur vid det tillfället. Sedan det blivit publicitet om den förestående slakten var det många som hörde av sig och ville köpa djur ur besättningen.

Varken slakt eller försäljning kunde verkställas eftersom ägaren till djuren genom juridiskt ombud överklagade länsrättens dom beträffande omhändertagandet av djuren.

Där ligger ärendet fortfarande och handläggaren vid kammarrätten, Hans Eberstein, säger att det kommer att dröja ytterligare minst en vecka innan något beslut tas.

Det är polismyndigheten i Dalarna, som får betala notan för förvaring och utfodring av de 70 djuren. Det kostar ungefär 20 000 kronor i veckan och totalsumman är alltså uppe i 600 000 kronor vid det här laget. Det är pengar polisen i Dalarna får stå för och inga extra medel kommer att tillskjutas från centralt håll. Polisverksamheten i Dalarna går redan tidigare back, förutom att man fått 70 kor på halsen.

Ove Fredriksson, som för polisens räkning förmedlar presumtiva köpare av djuren, säger att han har en kölista med personer som vill köpa delar av besättningen.

Han tillägger dock att i värsta fall fattar kammarrätten ett beslut som innebär att man tar Mora kommun och länsrätten i örat och säger att man fattat felaktiga beslut. Då skulle ägarna kunna begära skadestånd.

- Skulle så ske vill jag lova att inte en enda kommun i landet kommer att våga göra ett tillslag mot bristande djurhållning. Man följer nämligen det här ärendet med stort intresse.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons