Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfördela skattepengarna

Annons

I Sverige finns 234 myndigheter som omsätter 207 miljarder kronor. Sedan 2000 har 31 nya tillkommit. Myndigheterna har blivit politiska propagandacentraler för socialdemokraterna där exempelvis skatteverket propagerar för att välfärden kräver höga skatter.

1/3 av alla skattepengar går till vård, skola och omsorg, resten till övrig statlig förvaltning. De övriga 2/3 borde granskas och delvis omfördelas till våra gamla, våra skolor och till handikappade och sjuka. Sverige har det högsta skattetrycket i OECD och borde utnyttja skattepengarna på en bättre sätt. I Dalarna får många vänta på rätten till vård, skolorna saknar pengar och resurser och de äldre får allt färre omsorgsalternativ när servicehus läggs ner.

Om flera myndigheter kunde slås ihop kunde pengarna i stället satsas på välfärden. Skattehöjningar drabbar mest låg- och medelinkomsttagare. I Dalarna betalar de flesta en skatt på 36 procent och exempelvis Falun har Sveriges 11:e högsta kommunalskatt. Att locka företagare till Falun är inte lätt.

ÅSA NILSER (FP

Mer läsning

Annons