Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande tjuv- jakt på älg i Särna

Annons

Nu vädjar polisen och miljöåklagaren i Falun om hjälp från allmänheten för att kunna åtala och fälla tjuvjägarna.

- Det är en handfull personer som förekommer i de tips vi får in, men vi behöver mer att gå på, säger polisman Lena Nilsson i Idre, som är bekymrad över att hon inte kommer någon vart i utredningarna av de påstådda jaktbrotten där en handfull personer i Särnatrakten påstås tjuvskjuta älg på olovlig tid och sälja köttet till bland annat Norge.

- Vi följer upp alla tips, men behöver hjälp från allmänheten. Man är tydligen rädd för följderna, om man anmäler sådana här brott, men det är lättare för oss att få tillstånd att göra husrannsakan om vi får någon som ställer upp och vittnar.

- Jag vädjar till folk att våga stå för det de ser. Vi behöver vittnen och någon kanske till och med vet vart de säljer köttet.

Hittills har polisen i Idre inte fått in en enda formell anmälan om tjuvjakt, endast tips, där den tipsande inte vill stå för sina uppgifter i en rättegång. Därför blir det svårt för polisen att gå vidare.

Hur pass omfattande den påstådda tjuvjakten på älg är, vet inte polisen. Med ojämna mellanrum hittar jägare slaktrester efter älg, som okända har lämnat på deras marker. För några år sedan hittades en sådan plats där resterna efter fyra älgar låg utspridda på marken. Där hade tjuvjägarna troligen haft snöskoter för jakten eller för att transportera bort köttet med.

Även på Besparingsskogens marker hittar man då och då slaktrester som kommer från tjuvskjutna älgar.

Miljöåklagare Katarina Lindström i Falun, som utreder sådana här brott, har inget ärende med tjuvjakt på älg liggande på sitt bord nu. Även hon vädjar till allmänheten att visa civilkurage för att sätta dit tjuvjägarna.

- Det är ett försvinnande litet antal människor som tjuvjagar på det här viset. Jag tycker att folk skulle gå ihop och göra en anmälan och berätta vad de vet för polisen.

Mer läsning

Annons