Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande skadegörelse i Hedemora

Annons

På de båda skolorna finns inbrottslarm, men inget av dem utlöstes. Kommunen, ska nu tillsammans med polisen och larminstallatören, undersöka orsaken till varför de förblev tysta.

På Fyrklöverskolan krossades ett 40-tal fönsterrutor och vid matsalen har en entrédörr och åtta fönsterrutor förstörts.

- Vapnet har troligen varit ett kvastskaft, säger Marie Wingårds på Fyrköverskolan.

På Stureskolan har 20-talet treglasfönster förstörts.

- Vandaliseringen blir en dyr historia, säger Per Torsell, avdelningschef på serviceförvaltningen som tillsammans med kollegan Berndt Lennartsson gjorde en inspektion av ödeläggelsen.

Även Martin Kock-gymnasiet har haft påhälsning, likaså fastigheter på Damastvägen och Stamvägen.

På Stamvägen har förövarna bland annat krossat en entrédörr på en villa samt förstört rutor på en parkerad bil.

Vid ett-tiden på natten ringde familjen polisen och rapporterade om skadegörelsen. Men ingen i familjen hade sett om någon eller några smugit omkring i kvarteret.

Också tidningens bil, som under natten stod parkerad vid redaktionen, drabbades av fönsterkrossarnas framfart. Precis som en fönsterruta hos Hedemora Assistanceservice i fastigheten intill.

- Vandalisering på skolorna är ett problem, säger Per Torsell. Övervakning med hjälp av tv-kameror vore säkerligen ett bra hjälpmedel. Runt om i Sverige har kommunerna förstärkt sin övervakning med hjälp av den tekniken, och det har resulterat i att vandaliseringen minskat.

Närpolischef Ola Belin ser förstörelsen i Hedemora som ett resultat av att påsklovet har börjat.

- Föräldrarna måste ta sitt ansvar och ta reda på vad deras gör under nätterna. Sitter de och ägnar sig åt tv-spel eller springer de omkring på stan, säger Ola Belin.

Stationsbefälet Sven-Erik Lönnberg berättar att polisen nu vill ha kontakt med vittnen som kan ha sett något som kan sättas i samband med vandaliseringen.

- I det här fallet måste vi förlita oss på uppgifter från Hedemoraborna. Har någon sett något intressant tar vi gärna emot uppgifterna, säger Sven-Erik Lönnberg. Framför allt är det viktigt att allmänheten har skärpt uppmärksamhet, i all fall de närmaste dagarna.

Polisen i Avesta/Hedemora önskar komma i kontakt med personer som gjort iakttagelser som kan sättas i samband med förödelsen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons