Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omelett - en höjdare

Annons

Sedan tidigare lagas här cirka 300 luncher och 250 middagar till pensionärer vid kommunens äldreboende.

Den varma färdiglagade maten kyls snabbt ned och väntar i stora kylrum på att sedan transporteras till olika adresser.

Från och med den 1 februari ska också cirka 80 behovsprövade penionärer i eget boende och 50 stycken från dagverksamheten få maten härifrån.

I går var första tillagningsdag.

- Vi lagade mat för tre dagar, berättar kokerskan Susanne Smås - lördag, söndag och måndag.

På måndag lagas maten för tisdagen och onsdagen, på onsdag till fredagen och på torsdag till nästa helg. Fredag lagas bara mat till skolorna.

- Till skillnad från pensionärer vid äldreboendet, får de i eget boende endast lunch härifrån. Men de kan välja mellan lunch- eller middagsmaten, berättar Smås.

De får hem matsedeln för två veckor framåt och prickar i vilken rätt de föredrar.

Lördagens alternativ var chilifärs med bacon eller omelett med palsternackstuvning och prinskorv. På söndag kan de välja mellan pepparrotskött och laxpudding.

- Omelett verkar mer populärt. Likaså pepparrotskött, berättar Smås.

Någon efterrätt lagas inte till hemmaboende pensionärer, förutom då det står soppa på menyn. Däremot ska de få semlor varannan tisdag - från fetisdagen och fram till påsk.

Biträdet Marianne Johansson och två kollegor från matsalen ska packa denna mat, ibland tidigt på morgonen, ibland på eftermiddagen.

- Vi ska lägga allt i portionsformar och sedan ner i stora lådor, berättar Johansson. Vi har aldrig gjort det förr, men det ska nog gå bra.

Husmor i Vasaköket heter Margareha Axelsson. Hon berättar att Vasaköket har kapacitet att laga ännu mer mat.

- Till skolor är det enklare, säger hon. Då förvaras och levereras maten i stora behållare, och inte i portionsformar som kräver mer tid och utrymme.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons