Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggnad utreds

Annons

- Kommunen har anlitat en arkitekt, som ska utreda om det till en rimlig kostnad går att skapa ett bra bibliotek genom att bygga om nuvarande lokaler, säger Hans-Göran Larsson som är chef för kommunens tekniska förvaltning.

Biblioteksfrågan i Malung har blivit en riktig långbänk som stötts och blötts i minst tio år. Fuktskador och stängda källarlokaler, risk att det finns mögelan-grepp i källaren, stekheta arbetslokaler då solen ligger på och en dålig arbetsmiljö för personalen är några av problemen, som har lett till föreläggande från arbetsmiljöinspektionen med krav på åtgärder.

I höst ska arkitektutredningen ligga klar som underlag för fortsatta beslut i biblioteksfrågan. Då måste politikerna slutligen bestämma sig för hur biblioteksproblemet ska lösas. Ett sådant beslut kommer också att få andra konsekvenser för det framtida Malung.

Om biblioteket ska vara kvar där det är så faller en av de stora bitarna bort från den föreslagna satsningen på Mötesplats Malung. Den satsningen går ut på att bygga om överflödiga hyreshus i kvarteret Fällen till idrottshall, bibliotek och ungdomsgård. Syftet är att få det kommunala bostadsbolaget Malungshem på fötter och bli av med ett alltför stort lägenhetsöverskott.

En majoritet i kommunens ledning anser uppenbarligen att kommunen i dagsläget inte har råd att ge sig i kast med hela Mötesplats Malung, vilket skulle kosta 35 - 40 miljoner kronor.

I biblioteket är det en del åtgärder som är direkt akuta. Personalens arbetsmiljö och ventilationssystemet kräver omedelbara insatser. Tillsammans är detta faktorer som talar för att biblioteket kommer att få vara kvar i nuvarande lokaler.

Och om man gör en större satsning på nuvarande bibliotekslokaler, det kan röra sig om gissningsvis sex miljoner kronor, så blir biblioteket säkert kvar där för överskådlig tid.

Det som måste göras i biblioteket är att åtgärda ventilationen och skapa fullgoda arbetsplatser för personalen. Arkitekten ska undersöka om man kan riva väggar och bygga om så att bilbliotekslokalerna får mer ljus och rymd.

Dessutom behövs en handikappvänlig entré. Källarlokalerna måste undersökas och därefter eventuellt saneras, om det finns kvar mögelangrepp från tidigare fuktskador. Källarvåningen har dränerats för att man ska slippa nya fuktangrepp i framtiden.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons