Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggnad stänger gård fram till juli

Annons

Protester från föräldrar och personal, namninsamlingar och möten resulterar till slut i en ombyggnad av gården för småbarnsavdelningen Gräshoppan och syskonavdelningen, Fjärilen, på förskolan Prästkragen i Rättvik.

- Gården var farlig med höga kanter, farliga stenplattor som låg ojämnt, vattensamlingar. Vi har ansvar för barnens säkerhet och vi är jätteglada att gården byggs om, säger förskollärare Lotta Ollas på förskolan.

- En arkitekt gjorde en ritning för hur vår gård skulle se ut . Det såg väldigt fint ut, men ritningen har vi inte sett igen och ingen vet var den är. Vi förstår att vi inte får allt som arkitekten föreslog utan det mest nödvändiga, säger Lotta Ollas.

- Att småbarnsavdelningen är på en liten mellangård är en tillfällig lösning. Vi har barn från ett år och vi kommer inte så långt med elva barn. Det finns även stenplattor och kanter där men vi försöker ta oss ut till stranden, skogen, utnyttja Rättvik. Vi kan dela upp oss och ta barnen i barnvagnar, säger Lotta som arbetar på Gräshoppan.

- Vi är otroligt glada att det händer något och att det blir ett bra resultat, säger Birgitta Karlehag, förskolelärare på Fjärilen.

Sedan allt arbete på gården legat nere under älgjakten återupptogs det med att sandlådan byggs om, plattor och gräs anläggs, ett skärmtak ska byggas. Ett stort problem har varit att barnen inte haft någon skugga på gården, men representanterna från byggfirmorna, Mats Willborg, NCC och Leif Eriksson från Börjes Bygg, tror inte gården går att använda som vanligt förrän till midsommar. Så lång tid tar det för gräset att etablera sig.

- Vi har inte haft någon speciell tidsplan för arbetet och en alternativ lösning att öppna gården till fastigheten intill under tiden arbetet pågår har diskuterats, säger Leif Eriksson.

- Rutschkanan blir bättre, vi får buskar och grönt, skugga under taket, en bra gård för små barn. Vi är otroligt glada, säger Birgitta Karlehag på avdelningen Fjärilen.

Fastighetschefens svar:

- Vi fortsätter uppfräschningen av utemiljön. Just nu pågår den första etappen. Vi hade gärna gjort mer i det här skedet, men vi fick 200 000 kronor. Hela förslaget arkitekten ritat kostar cirka en miljon. Vi fortsätter att söka pengar för att gå vidare med utemiljön på Prästkragen. Arbetet blev något försenat. Tyvärr kom andra saker mellan, men jag ser fram mot att den första etappen blir klar. Vi fortsätter göra punktinsatser på förskolan. Vi har bland annat byggt om köket på Prästkragen, säger fastighetschef Jones Lena Hedberg.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons