Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggd kyrka dubbelt så bra

Annons

- Jag tycker att vi har varit mycket framsynta, för att inte säga geniala. Det finns säkert en och annan som tycker att man inte ska få göra om en kyrka på det här viset utan att den ska vara som den varit. Jag skulle vilja säga att det här kanske är det bästa sättet för att vi i framtiden ska ha råd att ha kyrkan kvar. Min åsikt är att kyrkan efter ombyggnaden är minst lika vacker och mycket hemtrevligare än den var innan, säger kyrkoherden Arne Söderbäck.

Till invigningen kommer biskop Claes-Bertil Ytterberg personligen för att syna och bedöma den annorlunda ombyggnaden som gjorts i Lima kyrka. Enligt uppgift har biskopen varit närmast "salig" då han följt församlingens arbete för att göra om kyrkan, ett unikt projekt i Sverige.

Bakgrunden till ombyggnaden är att församlingen hade behov av ett församlingshem för olika sorters samlingar och möten. Prästgården har med tiden blivit alltmer av kontorslokal.

I stället för att bygga ett nytt hus kom man på idén att bygga in församlingslokalerna i bakre delen av kyrkan.

-Under mina år i församlingen har kyrkan med 300 platser aldrig varit fullsatt annat än vid skolavslutningar. Ibland händer det att bara någon enstaka person kommer till gudstjänst. Vi hade alltså gott om plats i en uppvärmd lokal, säger kyrkoherden.

- Och tittar vi framåt så får vi räkna med att församlingens ekonomi inte blir bättre utan att vi får sämre möjligheter att driva ytterligare fastigheter. Nu har vi fått in församlingslokalen i kyrkan och vi har inte tagit bort några platser. Snarare finns det plats för fler inne kyrkan nu, om det skulle behövas, säger Söderbäck.

Bygget har gjorts så att en samlingslokal med upp till 100 sittplatser samt kök och toaletter har byggts i kyrkans bakre del. Ovanpå samlingsrummet har man gjort en läktare med de kyrkbänkar som tidigare fanns bak i kyrkan.

-I de flesta fall räcker de 150 platser som står kvar i främre delen av kyrkan. Sedan kan vi fylla läktaren, och räcker inte den så kan vi öppna portarna mellan församlingssalen och kyrkrummet. Så egentligen har vi flera platser efter ombyggnaden, förklarar kyrkoherde Söderbäck.

Modernt är det också med trådlöst internet i församlingsalen, för att kyrkan ska hänga med i tiden och vara en plats även för de unga.

- Och för att det ska vara enkelt men ändå hemtrevligt har vi köpt möblerna på Ikea, säger Söderbäck.

Under byggtiden har det hörts viss kritik mot att kyrkan "görs om till kafé".

- Eftersom det fanns protestlistor med cirka 200 underskrifter avsatte jag en vecka på pastorsexpeditionen för att ta emot och diskutera med de som protesterat. Det kom bara en enda person och den blev helt omvänd. Det har aldrig handlat om att göra om Lima kyrka till McDonalds eller till kafé. Men kyrkan ska vara en öppen samlingsplats och jag ser inget fel i om man skulle kunna ta en kopp fika härinne. Det går ju alldeles utmärkt i fjällkyrkan. Men vilka möjligheter det finns att nyttja den nya församlingslokalen, det får ge sig framöver, säger kyrkoherde Arne Söderbäck som tycker att det är viktigare att det är liv och verksamhet i kyrkan än att den står tom och ödslig bara för att den ska se ut som förr.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons