Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombudsman upprörd

Annons

- Det är faktiskt år 2003 nu och inte 30-talet, då man kunde behandla folk nästan hur som helst, säger hon.

- Kommunen har avskedat vår medlem Annelie Elfström felaktigt, men inte brytt sig om att rätta till felaktigheten. Och kommunals medlem Anna-Lena Berg har man pressat, med metoder som hör hemma på 30-talet, att säga upp sig själv och hon mår i dag mycket, mycket dåligt.

- Om inte kommunen går med på en förlikning så kommer vi att ta ärendet till Arbetsdomstolen.

Det var i onsdagens tidning vi skrev om de två anhörigvårdarna som tvingats sluta som anhörigvårdare av sina gamla föräldrar.

Annelie fick en månads uppsägning och Anna-Lena Berg fick så dåliga arbetstider att hon inte kunde ta ett annat jobb på grund av att hon är ensamstående med två småbarn.

När artikeln skrevs ville kommunals ombudsman, som företräder Anna-Lena, inte uttala sig. Älvdalens LS ombudsman Annelie Dufva har nu återkommit från en semester och är mycket upprörd.

- I Annelie Elfströms fall har kommunen gjort flera fel, säger Annelie Nygårds Dufva och fortsätter:

- De har gett henne en månads uppsägning när hon rätteligen skulle varit fast anställd. Och de har sagt att hon kan få sin lagliga företrädessrätt till ett nytt jobb inom kommunen bara om hon avstår från våra övriga krav: att hon ska vara tillsvidareanställd, få sin rätta lön och det skadestånd vi kräver för henne. Mellan 1998 och nu har hon jobbat åt kommunen, men aldrig fått erbjudan om en tjänst, vilket hon ska bli enligt LAS, Lagen om anställningstrygghet.

- Så behandlar man inte sin personal i dagens Sverige, säger Annelie Nygårds Dufva.

När det gäller Anna-Lena Berg, så är Annelie Nygårds Dufva upprörd över hur kommunen pressat henne att säga upp sig själv, vilket hon gjorde i fredags.

- Även hon har fått en månads uppsägningstid, trots att hon rätteligen borde få två månader.

- Enligt uppgift har personalchefen Leif Hjalmarsson uppsökt hennes dagis och brutit mot tystnadsplikten när han berättat för dagispersonalen varför han sökte Anna-Lena på hennes barns dagis.

- Men, hon har inte fått någon hjälp av sitt fack, Kommunal, det är så att jag faktiskt skäms på deras vägnar över hur lite de har hjälpt henne, säger Anneli Nygårds Dufva.

- Nu kräver vi att kommunen ställer upp på en förlikning för de här två, annars kommer vi att gå till Arbetsdomstolen och kräva upprättelse, säger Annelie Nygårds Dufva.

Hans-Erik Hellborg företräder nu de båda anhörigvårdarna som kommunen tvingat sluta. I ett brev till kommunen i fredags kräver han bland annat skadestånd av kommunen, delvis på grund av brott mot tystnadsplikten.

När det gäller Annelie Elfström kommer liknande krav att ställas.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons