Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombud till Skogs- och Träfackets kongress tränas i mötesteknik

Annons

- Från avdelning fem i Dalarna har vi 21 motioner, berättar ombudsman Ingemar Hällström.

Tre av motionerna handlar om fackföreningsavgiften där motionärerna vill ha ett tak på procentavgiften:

- Många, speciellt våra högavlönade anser att procentavgiften är ett problem. Det blir säkert en livlig diskussion på kongressen i folkets hus i Stockholm där kongressen hålls mellan den 23 och 28 augusti, säger Hällström som berättar att TV-profilen Annika Hagström anlitats för att hålla i ett seminarium runt avgiftsfrågorna under rubriken "Vad får solidariteten kosta".

- Men den stora grejen bland dalamotionerna är välfärds- och framtidsfrågor där vi senast drabbats av försämringar i sjukersättningen. Vi har från Dalarna en speciellt intressant motion om tandvården, tänderna tillhör ju kroppen men inte till samma ersättningssystem som övriga frågor, säger Hällström som ser tandvårdsfrågorna som en klassfråga.

Jouko Rytti från Smedjebacken som är regionalt skyddsombud inom facket har i en motion föreslagit att facket ska kräva full kostnadstäckning i sjukförsäkringen och arbetslöshetskassan.

- Vi inom skogs- och träfackets område har i särklass de farligaste yrkena med flest invaliditetsfall och långa sjukskrivningar. Våra jobb är åtta gånger farligare än genomsnittsjobben, berättar Hällström som ser det som den kommande kongressperiodens viktigaste uppgift att ändra på det faktum att jobben inom träindustrin är de farligaste i Sverige.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons