Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omarrondering nära

Annons

I oktober räknar Lantmäteriet med att presentera resultatet av den opinionsundersökning som man nu håller på att genomföra bland skogsägarna i sydöstra delarna av Leksand.

- Vi har fått in ett ganska bra underlag för en bedömning, men vi fortsätter att försöka få kontakt med de resterande 200 skogsägarna också, säger Christer Nyström på Lantmäteriet.

- Hittills tycker jag att vi haft en bra dialog med skogsägarna, oavsett om de varit för eller emot. Hur många av de 800 som sagt nej respektive ja, vill Nyström inte gå in på exakt.

- Men en sak är viktig att veta och det är att de som vi inte får kontakt med eller besked av räknas inte in i slutresultatet. Där gäller bara ja- eller nej-besked.

Enligt lagen är det motståndet som ska mätas, alltså hur många som säger nej till en omarrondering.

Om man varit i kontakt med Lantmäteriet och meddelat sitt beslut, men av någon anledning sedan byter åsikt, så går det att fixa till.

- Det har hört av sig ett par tre stycken som bytt åsikt, men det är inte speciellt vanligt.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

- Det är svårt att säga, men mycket handlar om skiften inne i byar eller nära vatten och möjligheten att göra undantag för dem.

Kostnaderna?

- Det är också en vanlig fråga. Trots att vi tydligt redovisar vad det kostar, kan det behövas hjälp att räkna ut hur mycket det blir för den enskilde.

I den ekonomiska beräkningen finns inte kostnaderna för skogsbilvägar med - varför?

- Det finns inget beslut om att skogsbilvägar ska byggas i Leksand. Ambitionen från vår sida är att alla skogsskiften ska ha kontakt med bilväg.

Vem beslutar om det?

- Det kommer att bildas en kommitté av markägare tillsammans med representanter från Skogsvårdsstyrelsen och Lantmäteriet. Den kommittén tar ställning till om det behövs nya vägar och i slutänden fattar förrättningslantmätaren ett beslut.

Omarronderingen i Leksand är tänkt att även gälla åkermark, men där kan det bli vissa undantag, främst runt de mindre byarna.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons