Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omärkta djur riskerar att avlivas

Annons

- Att avliva djuren på gården är naturligtvis det absolut sista vi vill göra. Men ur djurskyddssynpunkt måste antalet nötkreatur minskas ner hos den aktuella djurägaren.

Det säger biträdande länsveterinär Johanna Gifting på länsstyrelsen. Hon kämpar nu för att kunna märka djuren, få dispens från flyttförbudet och kunna köra dem till slakteriet.

En eventuell försäljning försvåras av att det i besättningen finns kor med dålig juverhälsa. Detta som en följd av svårbehandlade juverinflammationer, som ofta gör djuren till kroniska smittbärare.

Djurägaren har haft till den 11 mars på sig att halvera antalet nötkreatur av raserna svensk rödkulla och fjällnära fjällko från dryga 40 till 20 stycken.

Det har han också framhållit att han gjort, genom att visa upp ett förfalskat kvitto vid länsstyrelsens inspektion

Av kvittot framgick att han sålt 20 djur till en lantbrukare i Lumsheden. Det visade sig dock bara vara en ren skenaffär, då djuren återfanns på dennes dotters gård i Rättvik.

Därifrån har djurägaren nu hämtat hem 15 av de bluffsålda djuren och har återigen 35 djur på gården.

Dessa har han alltså i flera fall flyttat trots förbudet från Jordbruksverket och att flera av djuren är högdräktiga.

För flytt av förbjudna djur har ägaren tidigare polisanmälts flera gånger i samband med att han i slutskedet av livet märkt djuren för att få slakteriet att ta emot dem.

Han har dock aldrig fått någon dispens för att flytta dem.

För att slippa följa länsrättens dom och halvera antalet nötkreatur har djurägaren både skrivit till landshövding Ingrid Dahlberg och genom Svenska Jakt- och Fritidsgruppen hemställt om inhibering av avlivningsbeslutet.

Det finns dock inget att inhibera, då något avlivningsbeslut ännu inte är fattat. Hemställan lämnas därför utan åtgärd från länsstyrelsens sida.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons