Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om slagsmål i gamla Falun

Annons

Att det funnits mängder av personligheter i Falun som de nyinflyttade aldrig hört talas om stod fullständigt klart vid SPF:s månadsmöte i Missionskyrkan. Gamla Falubor myste igenkännande och alla skrattade däremellan.

Mats Neubauer (bilden) vid Rottneby handelsträdgård bestämde sig för några år sedan att använda lågsäsongen till att inventera stadens gamla handelsträdgårdar och uppdagade att det funnits ett 40-tal. Då stötte han på namnet Vilhelm Clefberg, en vresig man som sålde blommor på Fisktorget och gav upphov till många roliga historier. Och fler historier blev det.

Mats berättade bland många andra om Oskar Hammarström som bedårade kvinnfolk, bergmästare Eklund Lindgren - sekelskiftesklädd, i plommonstop och med nejlika i rockslaget - med sin stora hund, Mora Gösta Hedlund som åt så kopiöst, om brukspojkarnas grankrig och om raggarslagsmål så det stod härliga till.

Mats Neubauer har skrivit tre böcker, en finns redan, en uppföljare kommer ut i vår och ytterligare en, mer inriktad på hela Dalarna, blir färdig nästa år.

Mötet inleddes av Emil Carlstrand som studerar andra året vid Falu musikkonservatorium. Han spelade Liszt, Brahms och Chopin och nyttjade alla flygelns tangenter, nerifrån och upp och ner igen.

Barbro Andréason var värdinna för arrangemanget som drog en fulltalig publik.

Mer läsning

Annons