Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om noskvalster och fästingar

Annons

I tidernas begynnelse fick inte distriktets veterinär lämna bygden utan särskilt tillstånd från de styrande i Westra Bergslagens socknar.

Och tjänstledighet var det knappt tal om på 1830-talet när Nils Gustav Héro tillträdde tjänsten i det som anses vara det allra första statliga veterinärdistriktet, och som numera heter Smedjebackens kommun.

Veterinären Torkel Östman har det något bättre förspänt. Visserligen är också han strängt upptagen. Men 175 år efter att kollegan blev historisk djurdoktor hinner han ibland lämna kliniken och träffa folk.

En orsak är att på 2000-talet finns det inte längre tusentals mjölkbönder i trakten. Inte heller är Östman längre distriktsveterinär, utan en vanlig veterinär som mestadels ägnar sig åt mindre djur som katter och hundar.

Men efter 25 år i samma distrikt som Héro har han förstås lärt känna ett stort antal djur och djurägare.

Därför har han en trogen publik när han emellanåt anlitas som föreläsare. Så blev fallet i Capellet där han först av allt valde att berätta om ovannämnde Héro.

Kvällens rubrik gällde hunden och de krämpor hundar drabbas av. Exempelvis hundens sporrar, eller "tummar". Krävs det verkligen en operation?

- Oftast finns sporrarna på frambenen, men ibland även på bakbenen.

Sporrarna kan ställa till problem om de blir sladdriga. Och det kan uppstå sår när en hund exempelvis springer i skarsnö förklarar Torkel Östman.

- Enklast är om sporrarna kan tas bort under valpens första dygn. Är hunden äldre blir det ett större ingrepp och man bör vänta tills hunden klarar narkosen.

- Men, om hunden inte är besvärad behöver inte sporrarna tas bort.

Obekant för många hundägare. Kan förväxlas med en vanlig förkylning. Och de blir högst 50 stycken.

Svaret på gåtan är noskvalster.

- Det är en liten spindel som lever i hunddjurs bihålor, där den lägger ägg och förökar sig.

Torkel Östman nämner forskning som tyder på att många hundar kan ha kvalstret. Det finns uppgifter som dessutom tyder på att uppemot hälften av alla hundar kan vara symtomfria smittbärare.

Genom forskningen har också ett märkligt konstaterande gjorts. Nämligen att antalet spindlar i en hunds bihålor aldrig blir mer än 50 stycken.

I regel störs inte hunden av kvalstret. Jakthundar kan dock få problem eftersom en "förkylning" försämrar spårningsförmågan.

Diagnosen på noskvalster är svår att fastställa. Därför behandlades också hundar förr rutinmässigt med penicillin och cortison.

Men sedan kom avmaskningsmedlet Ivomec in i bilden berättar Torkel Östman.

- Det revolutionerade behandlingen eftersom medlet dödar alla parasiter.

Den andra stora frågan under kvällen gällde det som väntar hund- och kattägare i sommar, fästingen.

Den läskiga blodsugaren betraktas av många som det farligaste djuret eftersom den kan sprida farliga sjukdomar. Men Torkel Östman hävdar att faran inte är överhängande i våra trakter. I varje fall inte än.

Borelia-fall har han dock stött på. Men den allvarligare Erlichios och den allra sällsyntaste och farligaste TBE har enligt Torkel Östman inte nått Dalarna.

- Om ni ska ta med hunden till Stockholms skärgård kan det vara idé att behandla hunden med ett fästingpreparat.

- Eftersom det handlar om ganska potenta medel bör man göra en avvägning och tänka på hur miljön påverkas av preparaten.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons