Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Konsums framtid

Annons

Sedan någon månad har butiken varit utan föreståndare och Coop Konsum vill nu att butiken övergår till att drivas i franchiseform, vilket innebär en drift i delvis privat regi.

- Av Coops cirka 330 butiker drivs i dag 130 genom franchiseavtal och hittills har vi bara kunnat se positiva effekter, säger Vansbrobutikens coach, Mikael Thalin från Coop Konsum.

Lika övertygad är inte Henrik Andersson i butiksrådet.

- Jag är rädd för att det här är det första steget mot en nedläggning. Det är bara att titta på vad som hänt med butikerna i Järna och Nås. Jag är också mycket besviken över att beslutet om att driva butiken i den här formen redan var taget när vi fick beskedet vid butiksstämman, säger han.

Hur långt har då Coop kommit i sina planer?

- Eftersom det blivit diskussioner i Vansbro har vi valt att fördröja processen för att hinna ge medlemmarna all nödvändig information. Därför är det synd att det var så dålig uppslutning under informationsmötet, säger Mikael Thalin.

Redan i dag finns intressenter och några har även besökt Vansbro för att titta på butiken.

- Jag tycker att de borde lagt ned mer arbete på att hitta en butiksföreståndare efter den modell som vi haft tidigare. Nu går Coop ifrån den kooperativa tanken som legat till grund för hela Vansbros tillkomst. Att många små slagit sig samman för att överleva, säger Henrik Andersson.

Mikael Thalin menar ändå att den skillnad kunderna kommer att märka är marginell.

- Medlemmarna har samma möjlighet att påverka butiken. Coop kommer även i fortsättningen att äga butiken, inventarierna, bestämma över prissättningen och över vilket sortiment som ska finnas.

Med på mötet fanns även den Konsumföretagare som tagit över butiken i Lillhärdal.

- Sedan han tog över har butiken haft en otroligt bra utveckling och omsättningen har ökat med 20 procent. Det finns en uttalad policy om att butikerna ska drivas så här i framtiden eftersom vi tror att det ger medlemsnytta. Jag kan bara se fördelar, säger Mikael Thalin.

- Jag är rädd för att vi tappar kunder om vi överger det kooperativa tänkandet. Kanske är det ändå jag som har ett för gammaldags tänkande och att det här ligger i tiden, säger Henrik Andersson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons