Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om konsten att få sig själv på kroken

Annons

Fryksås fäbod nordanom Orsa 1946: I skuggan av andra världskriget stånkade ännu Orsas gengastaxi upp för backarna mot Fryksås. I den sista branten måste taxin vända och backa upp till fäboden.

De första bananerna avyttrades i Orsa. Bananerna var svarta utanpå men gula och välsmakande inuti. Familjen tillbringade sommaren på Fryksås.

Min moders vänliga men i förstone helt obegripliga ord "du ska sitta modell" korsade den sommaren elvaåringens långt gångna planer på dagliga fisketurer till hjortroninhägnade Rådsjön med fäbodens mästerfiskare, en femtonårig bonäsyngling med eget salongsgevär.

En moderlig anmaning var på den tiden utan appell. Vad det innebar att "sitta modell" fick jag erfara vid mötet med konstnären Karin Werklund. Hon ingick i en grupp konststuderande från Stockholm.

Karin Werklund placerade mig på en brudkista och började måla av mitt barnanlete. Jag satt där och surade och drömde om abborrarna i Rådsjön. Karin Werklund lyckades verkligen fånga det drömska och buttra i min uppenbarelse. "Det är det bästa barnporträtt jag gjort", sade Karin Werklund. Äntligen var modellsejouren överstökad.

Skar mig ett metspö i villande skogen. Grävde mask i en dynghög. Fullständigade metspöt med björntråd, korkflöte, sänke och abborrkrok. Mästerfiskaren ledde mig på en vänt gungande granskogsomsusad stig till Rådsjöns strand. "Nu kastar vi ut", sade Mästerfiskaren.

Jag kastade ut. Abborrkroken fastnade i nacken. Jag fick mig själv på kroken. Försökte dra ut kroken, men den satt där den satt. Med den besynnerliga fångsten återvände jag gråtande till Fryksås. Mästerfiskarens fader tog fram en hovtång och befriade min nacke från den mycket påträngande abborrkroken. "Kom nu och ät en tunnbrödssmörgås", tillade mästerfiskarens mamma. Jag fick för mig att hela fäboden hade svårt att hålla sig för skratt. Mamma tog mig ur villfarelsen att nackkroken skadat mitt rykte som storfiskare. Gav jag upp? Icke så. Mästerfiskaren tog mig i kragen och lärde mig utkastets teknik. Aldrig mer for kroken in i nacken. Rådsjöabborrarna nappade friskt. Länge sedan, men likväl som i går!

Matts Dahlström

Mer läsning

Annons