Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om järnverket och flyget på bryggeriet

Annons

- Jag var själv en av många olyckskorpar som kraxade och trodde att detta var spiken i kistan för järnverket. När man nu står med facit i hand måste man erkänna att man hade fel. Totalt fel, fortsätter Per Haglund (signaturen Hagge) vars utställning "Med penna och pensel genom verket" är en av dem som under Nostalgidagarna visas i Wasabryggeriet.

- Jag personligen ser inte den här utställningen som nostalgi i betydelsen av längtan tillbaka till tider eller företeelser som flytt, utan snarare en tillbakablick på ett dramatiskt och omvälvande skeende i Borlänges och järnverkets historia, framhåller Per Haglund.

Det samarbete med konstnären Hans Tollsten, som avled 1994, som dokumenteras på utställningen i Wasabryggeriet inledde Per i början av 1980-talet.

Tillsammans med Eva Dahlgren hade Per Haglund tidigare systematiskt beskrivit Domnarvets järnverk och verksamheten i järnverkets samtliga avsnitt.

- Det känns lite underligt att titta på reportage som jag skrev i slutet av 1970-talet. Det är snart 30 år sedan, påpekade Per på onsdagen.

Per flyttade 1981 från Borlänge Tidning till SSAB:s informationsavdelning.

I Wasabryggeriet kan besökarna förutom industrihistoria även ta del av Borlänge 60 år, Hatten under 1900-talet, Flyget 100 år, Åkerier i Borlänge och Sputnikens årtionde.

- Jag har 5 000 bilder. De är från 1930-taket fram till i dag, berättar Anders Gustafsson som ställt samman utställningen om åkerier i Borlänge.

Ett representativt urval bilder finns de närmaste dagarna att beskåda i Wasabryggeriet.

Utställningen om Flyget 100 år är en utställning om främst militärflyget.

För utställningen svarar Internationella Plastmodellföreningen.

- Här finns ett hundratal modeller, berättar Börje Henningsson en av föreningens kanske 50 medlemmar i Dalarna.

Flygutställningen uppmärksammar bland annat dramatiken kring det sovjetiska anfallet på Catalinan i juni 1952.

Vackra hattar och andra huvudbonader får sitt berättigade utrymme under utställningsdagarna.

Det får även möbler och andra 50-talsföremål som Gösta Jansson visar. Till Wasabryggeriet har Gösta bland annat tagit med en tv-apparat av märket Dux från 1958. Det är då tv med fotbolls-VM på allvar gjorde sin entré i de svenska vardagsrummen.

- Tillgången på reservdelar är mycket begränsad. När bildröret tar slut så är tv:n också slut, konstaterar Gösta Jansson som för fem-sex år sedan gratis kunde hämta tv-apparaten utanför Falun.

Mot bortforsling, som det stod i annonsen.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons