Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om hjärtat stannar i Gagnef

Annons

Alf Johansson skriver: "Ingen kan vara säker på att aldrig bli sjuk, aldrig bli arbetslös eller utsatt för brott. Därför är det bäst för alla med en trygghet som vi tar ansvar för tillsammans. Där var och en bidrar efter förmåga och var och en får efter behov".

Det låter väldigt bra men det kommer inte att bli så eftersom vissa medborgare i Dalarna och framför allt i Gagnefs kommun inte kommer att få den trygghet vi har rätt att kräva.

Om någon i Gagnefs kommun får hjärtproblem och behöver snabb hjälp så kommer det inte någon ambulans inom den tid som behövs för att kunna rädda den människan. Tyvärr får räddningstjänsten inte använda defibrillatorer (en apparat som ger en strömstöt för att få i gång hjärtat) vilket går bra i andra landsting, till exempel Värmland.

Men vi har ju "Prio 1" säger alla då.

Räddningstjänsten får inte utföra sjukvårdsinsatser på patienter om vi inte har avtal med landstinget. I dag har vi inget undertecknat avtal men ändå kallas vi ut vilket jag tycker är helt riktigt.

Landstingsledningen tycks inte ha förmåga eller vilja att underteckna ett avtal och detta kan bara tolkas på det viset att Prio 1 inte behövs.

Det står inget i artikeln om att Prio 1 ska dras in, men det står att Alf Johansson förutsätter att de åtgärder som beslutats för att minska kostnader i vården, genomförs.

Det innebär att ambulanssjukvården får minskade resurser. Då ger man inget bidrag till kommunernas Prio 1-verksamhet.

Nu är inte kommunen beroende av bidraget men vi är beroende av att få ett avtal med landstinget om att få utföra åtgärder i väntan på ambulans. En väntan som i Gagnefs kommun kan bli betydligt över 30 minuter.

Ambulansöverläkaren i det distrikt som Gagnef tillhör anser att Prio 1-verksamheten är onödig och ger inga påvisbara effekter och Alf Johansson håller med honom enligt uppgift.

Detta är fel, Alf Johansson! Lyssna på de läkare som har ansvaret i andra landsting och du får en annan bild av räddningstjänstens verksamhet.

Läkarna säger att en patient som har hjärtproblem behöver hjälp helst inom 5-10 minuter och definitivt inom 15 minuter annars är det medicinskt ingen idé att sätta in några åtgärder.

Räddningstjänsten i Gagnefs kommun kan i de flesta fall undsätta patienten inom denna tid bara vi får för landstinget.

Jag hoppas Alf Johansson kan ge besked om vi inom räddningstjänsten får åtminstone ett 5-årsavtal med landstinget om Prio 1-verksamhet och att vi även får använda defibrillatorer.

Får vi inget besked är det säkraste sättet för att få behålla Prio 1 att vi alla röstar på centern, som vill att alla ska ha lika villkor och möjligheter var man än bor i Dalarna.

KJELL ANDERSSON

Mer läsning

Annons