Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om dessa väggar kunde tala..."

Annons

Här har Calle Hellman reparerat bilar, Christoph Bodinger och Gunnar Granholm drivit plåt-slageri, Joel Ek och Gösta Granholm haft droskstation och Anders Höök lett tillverkning av raststugor till fiskeriplatser.

Nu hör man yxorna hacka energiskt inifrån lokalerna igen och även nu är det en Höök inblandad, broder Olle som är lokalt ansvarig för Småskalig Landsbygdsutveckling och som driver den nuvarande verksamheten.

- Det är tio man som sysslar med att göra informationstavlor och vindskydd under ledning av Rolf Jacobsson, skicklig timmerman som lär de här "gubbarna" hantera yxan på rätt sätt, berättar Olle Höök.

- Det känns också extra angeläget med den här utbildningen eftersom vi nu får fram ett antal personer som verkligen lär sig timra och för den gamla hantverkstraditionen vidare.

Även om de själva kanske inte kommer att ägna sig åt att timra i fortsättningen så har de i alla fall kompetens att föra konsten vidare, säger han.

Utbildningen har också blivit mycket uppskattad bland deltagarna.

Vindskydden kommer att sättas upp efter vandringsleder runt om i kommunen och dessutom i anslutning till gamla Säfsbanan som planeras bli en förnämlig cykelled.

- Ljusnarsbergs kommun har redan tagit sig an avsnittet Hörken - Nittkvarn och där är det tänkt att vi ska ansluta.

Byarna efter banan erbjuds att stå faddrar för de olika rastplatserna och se till att vindskydd och övrigt utrustning hålls i presentabelt skick, säger Olle Höök som ivrigt förespråkar att skapa en "cykelkommun" av Ludvika.

- Vi är på god väg, säger han. Snart kan man förhoppningsvis cykla runt hela kommunen på välskötta cykelvägar och det här är ett led i det.

Närmast på programmet för gänget i ladan står att ta sig an återuppförande av kvarnen i Ulriksberg.

I anslutning till den uppgiften kommer man också att genomgå utbildning i konsten att restaurera gamla fönster. Även här är Rolf Jacobsson instruktör.

Timringsprojektet är inrymt i lokalerna till juli 2004.

Så återstår att se vilken funktion lokalerna får.

Det talas om wiskytillverkning.

Tänk om gamla väggar kunde tala...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons