Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om benskörhet

Annons

Benskörhet, osteoporos, innebär att skelettet gradvis urkalkas tills det blir så skört att det kan brytas utan synbar anledning.

Hälften av alla svenska kvinnor och var fjärde man över 50 riskerar att drabbas.

Män har mycket mera skelett till att börja med. När kvinnor når klimakteriet ökar nedbrytningstakten av skeletten. Mäns skelett bryts ned långsammare.

En 40-åring har i dag ofta samma kvalitet på skelettet som en 70-åring hade för 30 år sedan.

Sverige och Norge har flest benskörhetsfrakturer i hela världen. Och antalet frakturer ökar konstant. En förklaring kan vara att vi inte får tillräckligt med D-vitamin under årets mörka månader. Vi är också längre och rör på oss mindre än vad människor gör i många andra länder.

n Risken för benskörhetsfrakturer har trefaldigats sedan 1950-talet.

Det finns två typer av benskörhet, postmenopausal osteoporos och åldersosteoporos. Den sistnämnda kommer senare och drabbar både män och kvinnor.

De vanligaste frakturerna är i handled, ryggkotor och höfter.

Benskörhet kan diagnosticeras med en så kallad bentäthetsmätare. Sådana saknas dock på många håll, liksom rutiner för att ringa in riskgrupperna. 80 procent av vårdcentralerna saknar rutiner för att undersöka om patienterna tillhör riskgrupperna.

Urkalkning av skelettet kan hållas i schack och antalet frakturer hållas nere med hjälp av medicinering.

Cirka 70 000 benskörhetsfrakturer opereras varje år, till stora kostnader för landstingen. Många av dem skulle kunna undvikas, om diagnos och behandling vore vanligare.

Risken att drabbas av benskörhet kan i många fall minskas om man bygger upp en stark benstomme i ungdomen och låter bli att röka.

Källa: Riksföreningen

osteoporotiker

Mer läsning

Annons