Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om att vara tjej

Annons

I kväll ger MDG:s dansstudios showdansgrupper Toadz och Off Road, som består av tolv tjejer mellan 17 och 24 år, en offentlig föreställning i Lindberghallen. Den har föregåtts av nio skolföreställningar runt om i Leksands och Gagnefs kommuner.

- Showen är 43 minuter, vilket innebär att tjejerna på två dagar dansar sju timmar och tio minuter - effektiv tid, berättar dansledaren och koreografen Stina Axelsson.

Hon låter åskådarna följa en tjej under en livscykel, från spermie till kvinna och mor, och möta och hantera tillvarons glädjeämnen och svårigheter.

- Jag är lite nervös, men tror att det ska gå bra, säger X-kromosomen när hon intervjuas inför sitt livs lopp.

Stina styr, instruerar, ger råd och berömmer. När en av dansarna under en repetition undrar vilken min hon och de andra gruppmedlemmarna ska visa under en särskild del av en dans svarar Stina blixtsnabbt:

- Du ska se ut som att du tänker "Vad är det du säger karl-slusk?".

De tolv mycket duktiga och synkroniserade dansarna befinner sig på scenen under hela föreställningen och de snabba klädbytena sker bakom skärmar. Det ger puls åt showen, som framförs i ett högt tempo.

- Dansarna i de här båda grupperna är beredda att satsa extra hårt på dans. Det gör att de kan förmedla budskap och bjuda på upplevelser. Dessutom är de förebilder för musik- och dansskolans yngre dansgrupper och det är med stolthet jag turnerar med dem i skolorna, förklarar Stina.

Och dansarna är inte mindre stolta över sin ledare.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons