Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om arenabygget i Leksand

Annons

Bo Pettersson har inledningsvis följande kommentar:

"Arenan planeras av Leksands IF, som också kommer att finansiera och bygga den. Kommunen har i ett beslut i kommunfullmäktige under våren 2003 beslutat att överlåta anläggningen och utföra nödvändiga infrastrukturåtgärder inom området, när en byggnation beslutas och genomförs. Fram till dess är det Leksands kommun som äger och driver ishallen.Interna frågor för Leksands IF kan därför av naturliga skäl inte besvaras av mig."

Fråga 1. Enligt uppgift (Jonas B) är ishallens tak så dåligt att det kan rasa in. I så fall bör Yrkesinspektionen omedelbart inspektera annars är det på gränsen till straffbar nonchalans.

Svar: Hallens tak är gammalt och behöver restaureras/bytas ut på grund av läckage, men det finns ingen rasrisk.

Fråga 2. Varför bygga ut när det redan i dag finns en överkapacitet på 1 000 platser per match?

Svar: Hallen är snart 40 år gammal, och har inte det antal sittplatser som svarar mot dagens önskemål och behov.

Fråga 3. Varför detta skrytbyggge på 20-24 meters höjd i detta känsliga naturområde? Var finns miljökonsekvensutredningen?

Svar: Vi vet ännu inte hur en planerad byggnad kommer att se ut, inte heller hur hög den blir. Allt detta prövas dels i pågående planärende och senare i en bygglovsprövning. Där ingår också miljökonsekvensprövningen. Ishockeyarenan har alltid funnits där, och området är av tradition ett idrotts- och evenemangsområde i Leksand.

Fråga 4. För vilka ska det byggas loger högst upp? Har det gjorts någon marknadsanalys? Till och med Globen har svårt att få logerna uthyrda.

Svar: Detta är en fråga som ska besvaras av Leksands IF, som ska driva en ny Arena.

Fråga 5. Vem går i borgen för lånet på 80 miljoner kronor i Sparbanken? Är det vi skattebetalare?

Svar: Leksands kommun har inte gjort något borgensåtagande. Om finansieringen hänvisas till Leksands IF.

Fråga 6. Vad händer om Leksands IF går i konkurs?

Svar: Detta är en fråga som ska besvaras av Leksands IF.

Fråga 7. Kommunen säger att infrastruktursatsningen runt arenan (cirka 50 miljoner kronor) redan finns i budgeten. Varför offentliggörs inte detta? Vill vi skattebetalare stå för detta på bekostnad av skola, vård och omsorg? Eller finns det en skattehöjning med i bilden?

Svar: I kommunfullmäktiges beslut år 2003, och kommunfullmäktiges beslut om budget för åren 2004-2006 anges dessa kostnader. Detta är offentliga handlingar. Dessa kostnader utgörs av investeringsmedel, och påverkar endast marginellt och indirekt andra verksamheters driftskostnader. Någon skattehöjning utifrån dessa investeringar är inte aktuell.

Fråga 8. Varför mörkas hela detta projekt? Vill man inte väcka den björn som sover? Vad säger skolorna, Hildasholm, kyrkan, tennisklubben etcetera?

Svar: Denna fråga mörkas inte på något sätt. Samtliga boende och intressenter i området har inbjudits till informationsträffar, en planprocess pågår med samråd och utställningar med mera. Detta är helt i enlighet med den lagstiftning och de regler som finns inom detta område.

Fråga 9. På ett fullmäktigemöte beslöts att när LIF återkommit i Elitserien skulle laget betala full hyra. Sker så i dag?

Svar: Ja.

Till sist har signaturen ett förslag.

"Om taket ändå måste rivas höj väggarna sex meter och gör läktarna brantare så får ytterligare 1 000 åskådare plats. Bygg ut en restaurangdel i markplanet och gör om den befintliga restaurangen till vip-läktare och skippa det där med loger. LIF spelar inte bättre om Arena byggs. Hockeyplanen har fortfarande samma mått."

Nyfiken, hemflyttad

skattebetalande mas

Mer läsning

Annons