Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olympica vill starta Europa-gymnasium

Annons

I höstas berättade tidningen om Lillemor Gunnarssons planer på att starta ett gymnasium i Garpenberg.

- Nu är vi så gott som färdiga med ansökan, den ska vara hos Skolverket före första april, säger hon.

Om allt går som planerat kan gymnasiet starta höstterminen 2006. Då blir det ett Europaprogram med plats för ett trettiotal elever.

- Det blir med inriktning mot friluftsliv och ledarskap. Eftersom det mesta av undervisningen sker på engelska, hoppas vi kunna få elever från andra länder, berättar Lillemor Gunnarsson.

Studenterna kan antingen välja en naturvetenskaplig, eller en samhällsvetenskaplig gren.

Det är inte särskilt vanligt att elever studerar utomlands redan på gymnasienivå.

- Men jag tror att det börjar gå åt det hållet och vi vill försöka med något nytt, säger Lillemor Gunnarsson.

Gamla skogshögskolan i Garpenberg passar utmärkt för det nya gymnasiet. Där ligger redan ett elevhem och för att uppleva naturen behöver man inte gå många meter.

- I och med att vi söker elever från hela Europa, är det heller inte meningen att vi ska konkurrera med det gymnasium som redan finns.

Barn- och utbildningsnämnden i Hedemora, har överhuvud taget inte diskuterat Lillemor Gunnarssons planer på att starta en ny skola. Hon har inte informerat ledamöterna ännu och därför har nämnden inte tagit ställning.

- Men låt oss säga att det kommer 90 utländska elever, det vore ett otroligt lyft för Hedemora, tycker nämndens ordförande Sven-Gustaf Eiritz (c).

Skulle däremot samtliga elever komma från den egna kommunen, innebär det en katastrof för kommunala Martin Koch-gymnasiet, säger han.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons