Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckslarm var bluff

Annons

Det var strax efter klockan 23.00 som någon okänd person ringde och uppgav att en svår trafik-olycka inträffat på Bergslags- diagonalen vid Landforsen.

- Det sades att en person satt fastklämd i en bil och att han inte var kontaktbar. Men vi hittade ingen olycka så det var bara för styrkan att återgå till station, säger Per Sundström, befäl på Ludvika brandstation.

Fredagskvällens falska larm var dessutom inte det första i sitt slag på senare tid. Sundström kan bland annat berätta om ett stort pådrag till Sörvik med flera brandbilar, ambulanser och en polispatrull. Då hade en anonym röst ringt in ett fejkat bud om en svår trafikolycka där det brann i en bil i vilken flera personer var fastklämda.

- Den gången sändes det ut totalt sex utryckningsbilar helt i onödan, fortsätter Sundström.

Lika stort pådrag blev det när någon vid ett annat tillfälle larmade falskt om en brand hos

maskinfirman i Norrvik.

- Det är så vansinnigt, säger Per Sundström.

- Vi måste ju ta alla larm på allvar och vi åker fullt ut. Och när vi är ute på falska larm kan det ju verkligen inträffa något på annat håll.

Att ertappa och beivra den eller de okända som uppenbart finner nöje i på detta ansvarslösa sätt bluffa med samhällets trygghetsfunktioner kan emellertid vara lättare sagt än gjort.

- På larmcentralen bandas förvisso alla samtal, men om de ringer från en mobil är det ju svårt att spåra samtalet, avslutar brand- befälet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons