Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckskurvan kvar

Annons

Det är den södergående filen i en högersväng ner mot Säter som blivit extra olycksdrabbad sedan vajerräcket sattes upp. När vajern sattes upp inträffade nio singelolyckor på fyra dagar i svängen ner mot Säter.

För att undvika olyckor breddades filen med en avlastningsplats, samtidigt monterades ett räcke vid vägkanten. Räcket har sedan dess försetts med små blinkfyrar för att markera vägbanans slut.

Vägverket i Borlänge är Anders Håkansson specialist på vägutrustningar. Han är inte nöjd med utformningen av den södergående filen ner mot Säter.

- Räcket är monterat för nära körbanan och skapar en "väggupplevelse" hos bilförare som gör att bilen styrs ut en bit i vägbanan. Jag är inte glad åt lösningen på problemet, säger Anders Håkansson.

Ansvariga för riksväg 70 är Vägverkets Region Mitt. Där svarar Tomas Ölvebring på frågan vad som kan göras åt den södergående filen.

- Vi har inte för avsikt att göra något där.

Däremot har Region Mitt planer på att placera framtida vägräcken längre ut från körbanan. Tomas Ölvebring menar att den aktuella vägsträckan Säter Romme inte drabbats av någon dödsolycka tack vare vajerräcket.

- Händer en olycka hamnar bilarna i en medföljande rörelse utan att frontalkrocka, säger Tomas Ölvebring.

Innan vajerräcket monterades drabbades vägsträckan Säter - Romme av flera dödsolyckor och olyckor med personskador. Efter vajerräckets tillkomst har ingen dödsolycka rapporterats.

Vägsträckan Säter - Solvarbo fick vajerräcke i oktober 2001 och sträckan Solvarbo - Romme blev klar ett år senare. Vägverkets statistik visar att på sträckan Säter - Solvarbo rapporterades sex olyckor perioden oktober 1996 till oktober 2001. En person dödades, en skadades svårt och åtta blev lindrigt skadade.

På sträckan Solvarbo-Romme rapporterades 14 trafikolyckor 1997 till oktober 2002. Efter vajerräcket har ett par trafikolyckor rapporterats på vägsträckan. Utbyggnaden av vajerräcke Säter - Avesta påbörjas 2006.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons