Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycksfallen minskar

Annons

Visserligen ryms det ett förbehåll i den statistik som hon presenterar. Nämligen att skador som uppstått i samband med en olycka fixats på vårdcentralen och aldrig nått akuten på Ludvika lasarett.

Det är nämligen rapporteringen från akuten som utgör grunden för den statistik som placerar kommunen någonstans i mitten när det gäller olycksfallen i länet.

Med ledning av dessa siffror kan det påvisas att olyckorna i Smedjebacken under 2004 minskade med 15 procent jämfört med 2003.

I antal räknat handlar det om en minskning från 702 till 593 akutbesök.

Den största enskilda minskningen noteras under rubriken "Bostad/bostadsområde" - från 404 skador till 356.

Eftersom de flesta olyckor inträffar i hemmen eller i dess omgivning antas det rymmer en fingervisning i sammanhanget om att de förebyggande åtgärder som genomförts har haft effekt.

I de kommunala boendena har man i flera år arbetat för att förebygga fallskador. Även om det fortfarande inträffar fallolyckor är det alltmer sällan det uppstår en fraktur.

Vidare anses vinterns gruspåsar ha haft en god effekt. Genom ett bättre fotfäste har skadorna i spåren av halkan begränsats.

Det är en teori som Åsa Draiby gärna lyfter fram i förgrunden. Samtidigt riktar hon ett innerligt tack till Komhalls personal som under vintern sett till att sandpåsar funnits tillgängliga runt om i Smedjebacken.

Totalt har 11 450 påsar med grus funnits till förfogande.

- Gruspåsarna kan betraktas som en "hit". Det är flera andra kommuner som hört av sig för att de ska genomföra samma sak.

För att befästa fotfästet ännu bättre har även en försäljning av broddar startat efter årsskiftet på servicehuset Gläntan. Cirka 220 par broddar har sålts upplyser statistiken.

Åsa Draibys redovisning klargör vidare att idrottsskadorna minskade radikalt under 2004 - från 83 säsongen före till 51.

Hon kollade med hockeyklubben SHC och fick del av en intressant analys. Nämligen att skadorna blev färre efter att klubben degraderats från division 1 till division 2.

Således finns det en samhällsekonomisk vinst i att inte ha idrottsklubbar i elitsammanhang...

Den tesen säger sig dock Åsa Draiby inte vara beredd att driva vidare, utan nöjer sig med ett krasst konstaterande.

Men som i alla sammanhang är inte allt ljus och glädje. Statistiken berättar också att våldet mot kvinnor inte minskat. Tvärtom noteras en ökning mellan åren 2003-2004 - från 26 till 30.

- Dessutom befarar jag att det finns ett mörkertal.

Fotnot: Avesta är den dalakommun som redovisar allra flest sjukhusbehandlade olycksfall för åren 2002-2004. I genomsnitt handlar det om drygt 100 olycksfall per 1 000 invånare under perioden. Lägst ligger Malung med i genomsnitt som ligger under 30 sjukhusbehandlade olycksfall per 1 000 invånare.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons