Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckor fick eleverna att lyssna

Annons

Kenneth Gruffman fångade elev-ernas uppmärksamhet direkt. Med hög och myndig stämma pepprade han den fullsatta aulan med tunga argument varför hjälm är viktigt när man cyklar, varför man ska ha flytväst och varför man inte ska lifta med främmande människor.

Bilderna som dök upp på skärmen visade vad han syftade på. Söndermosade bilar efter fruktansvärda krockar, skadade människor.

- Jag vill visa att det inte är töntigt att använda hjälm, men utan pekpinne, berättade han strax före sitt anförande.

Kenneth Gruffman, ambulansförare sedan 25 år, var för 14 år sedan med om en olycka med en ambulans. Färden slutade 50 meter in i skogen och Gruffman själv fick en rejäl nära döden-upplevelse.

Sedan dess jobbar han med förebyggande arbete och på torsdagen var Ludvika besöksort för "Ambulansturné cykel 2005", arrangerad av Vägverket. Förutom Lorensberga, fanns Parkskolan och Kyrkskolan på programmet.

- Målet är att öka användningen av cykelhjälm med mellan 10 och 15 procent. Då blir det sedan lättare att lagstifta om det 2007.

Gruffman inledde sitt program med att be alla som cyklar utan hjälm att räcka upp händerna. Det visade sig att en majoritet av den fulla aulan hör till "syndarna".

- Jag respekterar det, men jag vill ändå att ni omprövar era beslut.

Som hjälp hade han sina otäcka bilder som han varvade med de känslor han själv känt och de trauman han fått uppleva som ambulansförare på plats vid dessa tillfällen.

En del av förklaringen till de drastiska inlärningsmetoderna återfinns i Vägverkets informationsmaterial om turnén. Det har nämligen visat sig att just högstadieelever har varit bland de svåraste att påverka.

Där kommer Kenneth Gruffmans personliga minnen in i bilden.

- Jag gör något positivt av eländet.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons