Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Olyckligt namn på området"

Annons

Och kan det vara till någon tröst så är det sista gången som Skattemyndigheten kommer att kalla Övertänger och Sågmyra för Falun södra.

Nästa år kommer nämligen områdena att göras om, och Falun får 25 så kallade värdeområden i stället.

De prisutvecklingsområden som nu finns har föreslagits av lantmäteriet och godkänts av skattemyndigheten. Eftersom ett prisutvecklingsområde ska ha 200 sålda hus under ett år, så krävs det ett rätt stort område. Området ska dessutom vara likartat när det gäller prisutvecklingen i procent.

- Här ska man skilja på värdet. I Leksand, exempelvis, är priset på husen höga. Men utvecklingen procentuellt sett behöver inte vara högre för det. Och visst kan det vara så i ett område att utvecklingen inte är precis lika i alla områden, säger Matsson.

Han konstaterar att det i alla fall inte är aktuellt att ändra, och att det inte går att överklaga själva indelningen.

- Det är bara om man ligger på gränsen mellan två områden, och av misstag har hamnat fel, som man kan flyttas till ett annat område.

Men i fortsättningen kommer Skattemyndigheten alltså inte att vända upp och ned på kartan i sina benämningar. Inför nästa års fastighetstaxering delas Falu kommun in i hela 25 områden, och regeln om att ett område ska omfatta minst 200 köp försvinner.

- Det blir mycket mer förfinade områden. Ett för Bjursås, ett för Grycksbo, fler landsbygdsområden, till exempel.

Och mer rättvis?

- Ja, det kan man säga.

Problemet när områden blir betydligt mindre är att enstaka dyra försäljningar kan slå hårt. Eller att skattemyndigheten inte får någon vägledning alls om inget enda hus säljs i det nya mindre området.

- Men då har vi infört så kallade provområden, som ser ungefär lika ut, som vi jämför med.

Den preliminära beräkningen av de nya fastighetsvärdena till nästa års taxeringsvärde, som Riksskatteverket presenterade i går, visar att taxeringsvärdet på hus i Dalarna i snitt kommer att höjas med 4 procent. Snittvärdet för Falu kommun pekar på en höjning med 3 procent.

- Men här kan det komma att skilja en hel del mellan olika områden. Det är mycket möjligt att några till och med får sänkt taxeringsvärde. Men det vet vi inte än. Detta fastställs först under nästa år, säger Matsson.

- Jag tycker också att man ska komma ihåg en sak, nämligen att ingen får höjd fastighetsskatt i Dalarna nu, eftersom fastighetsskatten har sänkts, säger Matsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons