Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckligt att fälla tallarna

Annons

- Motivet till avverkningen var att träden var ruttna, att de var en säkerhetsrisk och att de boende i området ville ha in mer ljus i boendemiljön. Tyvärr kände jag inte till att avverkningen skulle genomföras. Det är ett beslut jag inte varit med att fatta.

- Först när den var genomförd fick jag kännedom om avverkningen och jag bad då Lars Olov Sarenmark på Skogsvårdsstyrelsen titta på de avverkade träden, berättar kommunekolog Pia Söderström.

Skogsvårdskonsulent Lars Olov Sarenmark på Skogsvårdsstyrelsen undersökte en del av de avverkade träden.

- Några av träden, tre av dem jag såg var ruttna, men resten var friska timmertallar. Ruttna träd kan vara farliga men inte de friska träden. Även om de är sneda är de inte farliga. i huvudsak var det friska, bra träd, kommenterar Lars Olov Sarenmark.

Thore Hellsing, enhetschef på gata-, park- och idrottsenheten på Rättvik kommun beordrade avverkningen och det gjorde han med stöd av en några år gammal kommunal överenskommelse.

- Vi har beslut som gäller hela området Hedlunds och jag anser avverkningen var helt rätt. Träden var farliga, ruttna, dåliga och det lutade. Bostadsrättsföreningen ville dessutom ha in mer ljus på området, säger Thore Hellsing.

Men kommunekolog Pia Söderström vill inte se den typ av avverkning som ägt rum på Hedslund igen:

- Det är beklagligt och inte befogat. Vi måste först diskutera avverkningen och med det som hänt på Hedslund har vi återupptagit arbetet i kommunens trädgrupp där bland andra jag, Thore Hellsing och stadsarkitekten ska sitta med.

- I huvudsak måste vi vara väldigt försiktiga när vi tar bort gamla träd. Det tar ju 150 till 200 år att få tillbaka ett stort träd. Vi har nyplanterat tallar i centrum därför att vi vill värna om Rättviks karaktär.

- Ruttna träd ska givetvis bort men träden ska kontrolleras noga innan de avverkas. Här måste vi se till att detta fungerar i framtiden. Vi måste få struktur på arbetet och planeringen.

- All avverkning i samhället eller på kommunens skogsmark ska från och med nu behandlas i kommunens trädgrupp. Det gäller även arbetsmarknadsenhetens arbetslag som håller landskapet öppet genom bland annat röjning.

- Arbetslaget har bland annat gjort ett bra röjningsjobb i Algärdet på naturvårdsfondens mark.

För några veckor sedan kontaktade det skogsbolag, som skulle gallra i den så kallade Mulleskogen i Rättvik, Pia. Hon undersökte platsen där det i närheten finns en nyckelbiotop. Avverkningen eller gallringen stoppades i tid.

- Kommunen har också naturminnesmärkt flera gamla träd i kommunen, men enskilda gamla träd på privat mark har inget skydd, säger Pia Söderström.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons