Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckan i backen polisanmäld

Annons

Ingen polisanmälan gjordes av den allvarliga olyckan i måndags förra veckan. Först tre dagar efter olyckan anmälde Ingrid Wiberg, rektor Gylleskolan, det inträffade till arbetsmiljöinspektionen.

Arbetsmiljöinspektionens roll i utredningen gäller inte orsaken till olyckan eller Bo Funcke och Romme Alpins agerande, berättar Mats Jansson, arbetsmiljöinspektör.

-Vi tittar bara på förhållandet mellan Borlänge kommun och eleven. Har det varit några brister däremellan så ser vi till att det inte upprepas. Men vi har ingenting att göra med Bosse Funcke och Romme Alpin.

Vid presskonferensen i fredags vägrade Bo Funcke och Ingrid Wiberg att berätta någonting om olyckan med hänsyn till föräldrarna.

Vid presskonferensen i fredags sa också Bo Funcke att den skadade 11-åringen inte hade några synliga skador. Det stämmer inte enligt arbetsmiljöinspektören Mats Jansson.

-Pojken hade en skallskada och måste ha slagit i någonting, säger Mats Jansson.

Bo Funcke förbjöd sina anställda att prata med journalister i förra veckan och vägrade peka ut platsen för olyckan.

Bo Funcke är styrelsemedlem i Svenska Liftanläggningars organisation, Slao. Som medlem i Slao, ska han arbeta för ökad säkerhet i skidbackarna. Hittills har hanvalt att försöka mörklägga olyckan och det som hänt. Han har till och med lagt munkavle på sin personal.

Det finns olika uppgifter om olyckan. Enligt en pappa till två elever som var ögonvittnen till olyckan stämmer det inte att 11-åringen låg skadad länge innan han hittades.

- De såg hur hur han åkte över en isvall och in bland träden. De kunde inte själva hjälpa till just då men det fanns en annan person som såg till att den skadade fick hjälp.

Enligt Funcke och Wiberg skulle 11-åringen ha legat upp till 45 minuter innan någon saknade honom. Enligt samma Wiberg var det inte förrän bussen skulle gå hem till Gylleskolan som 11-åringen sakna

Ytterligare en olycka inträffade i går vid Romme Alpin, dock av lindrigare art.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons