Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle härmar fiolen på gitarr

Annons

Olle Lindvall är den förste som spelat in en svensk folkmusikplatta för sologitarr.

Materialet är blandat; nytt och gammalt, eget och andras. Några spår med spilåpipa och många polskor från Orsa. Det senare får en att undra: hur lyckas han översätta gitarrens snälla toner till en kärv orsapolska?

Jo, det går utmärkt. Svaret ligger spelsättet. Han försöker härma fiolens stråkmönster och bända på tonerna med hjälp av plektrumet.

Olle Lindvall började spela gitarr som 13-åring. En Bingsjöstämma i slutet av 1970-talet gav honom knuffen in i folkmusiken.

- Jag blev helt såld.

Sen dess har folkmusiken varit det som gällt, frånsett en period när han fuskade i ett rockband. När han sökte till Musikhögskolan var han den förste gitarristen som sökte till folkmusiklinjen. Han kom in och togs emot med nyfikenhet. Sedan följde en spännande resa, som han själv säger, med bland andra Ellika Frisell som lärare.

Olle Lindvall adress Skattungbyn, granne med tystnaden. Hit flyttade han för två år sen för att bo året runt, trots enkla förhållanden. Värsta fäbodlivet, som han säger, utan rinnande vatten och med utedass.

- Här är lugnt och skönt och precis vad jag behöver.

Stugan har han ärvt efter sina föräldrar. Livets kringelkrokiga vägar förde dem till Skattungbyn på 1950-talet och de blev förälskade i trakten.

Olle Lindvall har tillbringat åtskilliga sommarlov i Skattungbyn. Så icke den här sommaren. Nu spelar han i orkestern till föreställningen Ronja Rövardotter som ges i Hagaparken i Stockholm. I mitten av juli är han tillbaka. Då kan han luta sig tillbaka och se chiliplantorna i söderfönstret växa.

MONICA NÄSLUND

Mer läsning

Annons