Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle går mot en lång semester

Annons

- Många säger att jag varit en stridbar företrädare för HSB. Men att vara stridbar har inte varit något självändamål. Det är HSB:s medlemmar jag stridit för, betonar Olle Rigborn då han summerar sin tid inom HSB-rörelsen. Under 15 år, fördelat på två perioder, har Olle Rigborn varit vd inom HSB Dalarna.

- Jag är väldigt engagerad i Dalarna och Dalarnas utveckling. Det tänker jag inte sluta med, betonar Olle, som under åren som vd mött många fina människor såväl i som utanför HSB-rörelsen.

- Jag har haft turen att ha bra arbetskamrater. Bra förtroendevalda har vi också , säger Olle Rigborn som är uppväxt i Kristianstad.

- När nostalgin suger tag i mig är det min hemstad, påpekar Olle om sina skånska rötter. Då Olle Rigborn rekryterades till HSB-rörelsen hade han redan en bred erfarenhet av yrkesliv och ett starkt samhällsengagemang.

Erfarenheter som i unga år inleddes med arbete i Köpenhamn för ett danskt företag. Med fortsättning i tidningsvärlden: Östra Småland i Kalmar och lokalredaktionen i Oskarshamn, Oskarshamns Nyheter.

- Allt med sikte på att jag skulle bli tidningsman, berättar Olle som rekryterats av tidningens chefredaktör Sven Persson.

Som ekonom och biträdande lokalradiochef i Skaraborg, i lokalradions centrala ledning och som administrativ chef på Radio Göteborg var Olle Rigborn med om uppbyggnaden av lokalradion. Från Radio Göteborg rekryterad till Hyresgäströrelsen i Växjö. Förhandlingar och juridiksidan var Olles ansvarsområde då han arbetade som förste ombudsman i Skövde och i samma befattning i Bohus-Älvsborg.

- Det lade grunden till mitt samhällsengagemang. Jag arbetade för att rätta till de orättvisor som fanns. När jag engagerat mig i något har jag alltid jobbat mycket, berättar Olle Rigborn om sina erfarenheter från Hyresgäströrelsen.

- Om jag skulle önska något skulle det vara att jag engagerat mig lite mer i mina barn. Jag hade visserligen ambitionen att alltid umgås med barnen på lördagskvällarna. Men med distans och erfarenhet förstår jag att det inte var tillräckligt, konstaterar Olle som har fyra barn och sex barnbarn.

Kooperationen har alltid haft en varm anhängare i Olle Rigborn som framhåller att detta att vara verkställande direktör i HSB Dalarna också är ett sätt att leva.

Olle har drabbats hårt av sjukdom: två hjärtinfarkter, cancer och på senare år även diabetes. Men han hans engagemang, viljan att skapa goda villkor för alla och hans positiva människosyn tycks inte ha påverkats av de smällar han fått.

Som pensionär har Olle Rigborn en hel del planer. Dessa ska han börja ta ställning till efter sin långa semester.

- Jag är väldigt intresserad av Stadsmissionen och mycket imponerad av de insatser de gör. I alla år har jag bidragit med en slant till såväl Stadsmissionen som Rädda Barnen. Vad Stadsmissionen beträffar är jag inte främmande för att själv engagera mig, säger Olle som även umgås med golfplaner. Han beskriver sig själv som en dålig golfspelare, men med gott om tid är han helt inställd på att sänka sitt handikapp. I dag har Olle 25 i handikapp.

- För mig är golfen ett sätt att underhålla min kropp. Det min kropp mår väl av är att promenera och gå. Jag har dessutom större chans att hålla tillbaka min sjukdom om jag motionerar, understryker Olle Rigborn. Var han ska bosätta sig som avtalspensionär tänker han bestämma först efter att ha funderat på det några månader.

Betydligt mer bestämd är han redan nu då det gäller ambitionen att etablera en vänskap med sina barnbarn, att resa mycket i och upptäcka mer av Sverige. Litteratur och konst är intressen som Olle Rigborn tänker ägna ännu mer tid åt. Oavsett var Olle Rigborn kommer att bo och odla sina intressen tänker han följa allt som rör Dalarnas utveckling.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons