Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Ekholm har avlidit

Annons

Olle Ekholm var Kvarnsvedsbo rakt igenom, hade anställning på bruket förstås men hjärta och själ hos idrotten och då hos Kvarnsvedens GoIF, där han var medlem från unga år och där han var hedersordförande. Han har fått ledamånga generationer ungdomar till skidspår, på stybboch skridskobanor. Vid hans 80-årsdag skapades en fond som varje år utdelar stipendier till lovande ungdomar.

Olle Ekholm var bara tretton, när han fick sitt första jobb. Han kom till Tägtens skilje och räknade timmerstockar. Sedan blev det för honom som för de flesta andra Kvarnsvedsbor, pappersbruket.

I kommunens fritidsnämnd var Olle Ekholm ledamot i 41 år och dessutom har han ett par perioder varit ledamot av kyrkofullmäktige.

Därutöver har det alltså handlat om Kvarnsvedens gymnastik och idrottsförening dels som aktiv i friidrott, gymnastik och skidor, dels och en lång period som ledare. Han hade exempelvis handom ordförandeklubban i 36år och var därefter hedersordförande. På senare år var han också ordförande i veteranklubben

Kvarnsvedens GoIF och Olle Ekholm blev synonyma begrepp, han förvaltadearvet väl i den anrika klubben.

Under Olle Ekholms ordförandetid har föreningen haft enorma idrottsliga framgångar, främst via Göte Hagströms OS-brons 1948 på 3 000 meter hinder, men också skrinnarna Göran Slott, Håkan Holmgren och Christina Scherling och så Norénarna.

Han har svarat för många framgångsrika arrangemang från klubbmästerskap till VM. Det senare handlar om skridsko för damer 1956, då Ryssland tog hem rubbet. Olle Ekholm var den som skapade landets första 400-metersbanaför i skridsko.

Gott arbete på hemmaplan fördemed sig också förtroende i större sammanhang. Olle E har suttit med i Svenska skridskoförbundets styrelse och har varit ledamot av styrelserna för Dalarnas skridskoförbund och Dalarnas idrottsförbund. Därtill har han varit med om att bilda Dalarnas friidrottsförbund.

Vilja och motstånd hör samman, har han en gång förklarat på tal om priset för ett framgångsrikt ledarskap.

Entusiasm och optimism och envishet har präglat hans gärning. Ingenting har varit omöjligt och i bland har tempot varit så snabbt att andra fått bromsa.

På senare år när idrottsarbetetmattats av för Olle Ekholm, har han ägnat sig åt andra kreativa saker vad det gäller Kvarnsveden. Han har exempelvis kartlagt alla affärer som funnits på platsen, somhar sin glanstid i och med att pappersbruket kom till.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons